Discussie Tweede Kamer: onbewapende marechaussee

Het sturen van veertig onbewapende marechaussees naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort, is 'onverantwoord'. Dat verklaarde Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vandaag in een Kamerdebat over de ramp. Ook andere politici plaatsen kritische noten bij de voorgenomen missie van Nederland naar de rampplek.

Beeld ANP

In het gebied gaan 63 Nederlandse experts en onbewapende marechaussees de komende dagen zoeken naar resterende stoffelijke resten en naar aanwijzingen voor de toedracht van de ramp. Bij de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en Voor Nederland bestaan zorgen over de veiligheid van de marechaussees die naar de rampplek in Oost-Oekraïne gaan.

De veertig marechaussees zijn 'extra handen, ogen en hersens' voor de onderzoekers die daar moeten werken, aldus premier Mark Rutte vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer over het drama. Ze zijn een versterking voor die onderzoekers. De marechaussees krijgen ook kleding die de mensen die er het gezag menen uit te oefenen, niet zal provoceren, aldus de minister-president.

Momenteel kan niemand licht bewapend het gebied binnen, benadrukte hij. De Australiërs kunnen dat ook niet. De risico's voor de mensen die daar werken, worden volgens de premier zoveel mogelijk beperkt. Mochten ze plotseling groot gevaar lopen staat er geen troepenmacht klaar om ze eruit te halen. 'Er is geen extractiecapaciteit.'

'Geen Nijkerk'
De ex-PVV'er vindt dit onvoldoende, hij wil een robuuste missie. Premier Rutte zegt in antwoord hierop dat rond de rampplek in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren van kracht is. Hij voegde eraan toe dat er wel risico's zijn. 'Het is niet in Nijkerk of Putten.' De regering van Oekraïne houdt een gevechtsafstand van veertig kilometer, de separatisten tien kilometer. Als het te gevaarlijk wordt, trekt het kabinet de mensen weer terug. Elke dag wordt die inschatting gemaakt, aldus Rutte. Met de separatisten heeft het kabinet zelf geen contact. Dat gebeurt via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Cruciaal
Volgens Bonten had de rampplek al een week geleden moeten worden veiliggesteld. 'Tuig neemt nu Nederlandse mobieltjes op.' Er moeten commando's met de marechaussees mee, zei hij. Dat is voor hem 'cruciaal'. Gebeurt dit niet, dan komt hij mogelijk met een motie. Dan moet de hele Kamer van reces terugkomen.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden