Discussie over omstreden kunstwerk Westland Wells duurt voort

De bestuurscommissie in Zuid buigt zich volgende maand opnieuw over de plaatsing van het omstreden videokunstwerk Westland Wells op de Theophile de Bockstrook.

Het kunstwerk van Femke Schaap. Beeld Femke Schaap
Het kunstwerk van Femke Schaap.Beeld Femke Schaap

CDA en GroenLinks hebben een voorstel ingediend om af te zien van plaatsing. De fracties wijzen op het massale verzet in de buurt tegen de komst van het werk van kunstenares Femke Schaap.

Onduidelijk is of het voorstel op een meerderheid kan rekenen. CDA en GroenLinks hebben samen slechts vier van de vijftien zetels, en hebben de steun nodig van minstens een van de drie coalitiepartijen.

'Obstakel'
Mogelijk wordt dat de VVD. Gemeenteraadslid Daniël van der Ree riep gisteren zijn collega's in Zuid op het voorstel te steunen tegen de komst van het 'obstakel' in de Hoofddorppleinbuurt.

Het stadsdeel Zuid laat weten het voorstel van CDA en GroenLinks te bestuderen. De vergunning voor het kunstwerk is verstrekt, dus een negatief besluit kan juridische gevolgen hebben.

Het kunstwerk betreft drie beeldengroepen waarop 's nachts beelden van een fontein, een bron en een waterval worden geprojecteerd. De buurt vreest voor overlast en verkeersonveiligheid.

Protesten
De buurt heeft al eerder geprotesteerd tegen het besluit van het bestuur van stadsdeel Zuid om het kunstwerk alsnog te plaatsen. Zij waren verontwaardigd en voelden zich niet gehoord. "Schandalig dat er zo respectloos wordt omgegaan met de mening van de buurt," zegt Hayke van Dommelen. "Al onze input is vanaf het begin zinloos geweest. We vinden het diep triest."

Tegenstanders van de plaatsing vinden dan ook dat de buurt onvoldoende betrokken is geweest bij de procedure. Sommigen vinden de videoinstallatie lelijk, anderen vinden het een aantasting van het groen. Ook wordt er beargumenteerd dat het kunstwerk tot grote verkeersonveiligheid leidt en mogelijk epileptische aanvallen veroorzaakt bij mensen die gevoelig zijn voor flikkerende beelden.

Volgens de bezwarenschriftcommissie vergroot het werk de aantrekkelijkheid in de stad en de verblijfswaarde voor bewoners, bezoekers, voorbijgangers en geïnteresseerd kunstpubliek. In totaal kwamen er meer dan honderd bezwaarschriften binnen.

Inwoners van Zuid op een informatieavond over het omstreden kunstwerk. Beeld Jean-Pierre Jans
Inwoners van Zuid op een informatieavond over het omstreden kunstwerk.Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden