Discussie over beveiliging na verstekeling onder vliegtuig

De vondst van een 15-jarige jongen die een 5 uur durende vlucht overleefde in het landingsgestel van een vliegtuig, heeft de discussie over veiligheid in de luchtvaart in Amerika op doen laaien.

De jongen werd in Hawaï gevonden nadat hij in Californië onder het vliegtuig was gekropen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten was de middelbare scholier over het hek geklommen van het vliegveld in San Jose en koos hij het eerste vliegtuig uit dat hij zag; een Boeing 767 op weg naar het eiland Maui.

Veiligheidsdiensten onderzoeken nu hoe de jongen langs de beveiliging kon komen, inclusief hekken, videocamera's, speurhonden en politieagenten. Volgens een woordvoerder van de luchthaven in San Jose had niemand de jongen in het donker opgemerkt. Pas bij het terugkijken van de beveiligingsbeelden, na de vondst van de tiener in Hawaï, zagen ze hem.

Een Amerikaans congreslid vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'Ik maak me al lange tijd zorgen over de veiligheid op onze vliegvelden. De verstekeling tiener laat de zwakheden zien waar we aan moeten werken', zo zei Eric Salwell op Twitter.

Overwinterstand
Tijdens de vlucht is de jongen flauw gevallen, waarschijnlijk door de ijzige temperaturen en het gebrek aan zuurstof. Een uur na landing kwam hij bij en klom hij uit het landingsgestel. Vliegveldpersoneel vond de jongen en bracht hem naar een ziekenhuis waar hij gezond bleek. Hij is overgedragen aan de kinderbescherming.

Het gebeurt vaker dat een vliegtuig een verstekeling meebrengt, maar de meeste overleven het niet. Uit onderzoek blijkt dat degenen die het wel overleven op een soort 'overwinterstand' gaan in de lucht. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten telden 105 verstekelingen sinds 1947, maar dat zijn er waarschijnlijk meer, omdat sommige lichamen onderweg in de oceaan vallen en anderen ongezien het vliegtuig na de vlucht verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden