Discussie over 36.000 reacties voor referendum erfpacht

Het referendum over de erfpachtplannen komt er waarschijnlijk. Vandaag levert initiatiefnemer Koen de Lange dik 36.000 steunbetuigingen in. Er is echter discussie over de manier waarop die zijn ingezameld en de mogelijke vragen.

Jasper Karman
Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Als blijkt dat ten minste 27.000 van die handtekeningen geldig zijn, wordt in mei een referendum gehouden. Dan wordt de uitvoering van de erfpachtplannen waarschijnlijk op de lange baan geschoven.

De Lange, voorzitter van de Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam (Seba), is het oneens is met de plannen, van wethouder Maarten van Poelgeest (Grondzaken). Die wil de canon herzien als de woning van eigenaar verandert en daarin de eventuele waardestijging meenemen. Ondanks de 36.000 handtekeningen is het nog geen gelopen race.

Discussie
Van Poelgeest stelt dat het referendum correctief is en dat kiezers dus alleen kan worden gevraagd of ze voor de vernieuwingen zijn. Als ze tegen zijn, blijft de oude regeling en daar schiet de Seba niets mee op. De Lange vindt dat de kiezers ook kan worden gevraagd naar aanvullingen, zoals het recht de grond te kopen.

Verder is er discussie over 16.500 handtekeningen die zijn opgehaald op straat. Seba huurde een bureau in, dat studenten inzette. Uit geluidsopnames die PvdA en GroenLinks (voorstanders van de erfpachtplannen) hebben verzameld, blijkt dat ze oneigenlijke argumenten gebruikten.

Zo stellen ze dat huren en kopen duurder worden en dat 'de verhoging van de erfpacht een bezuiniging is van de gemeente'. En: 'Mensen die huren, worden hun huis uitgekickt omdat de erfpacht omhoog gaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden