Discussie in Amsterdam over scheiding kerk en staat

Een imam geeft tijdens een feestelijke plechtigheid op het terrein van de nog te bouwen Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes een touw aan waarmee op symbolische wijze de eerste paal van de moskee kan worden geslagen. In het verleden gaf de gemeente geld voor de bouw van de Westermoskee. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Een imam geeft tijdens een feestelijke plechtigheid op het terrein van de nog te bouwen Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes een touw aan waarmee op symbolische wijze de eerste paal van de moskee kan worden geslagen. In het verleden gaf de gemeente geld voor de bouw van de Westermoskee. Foto ANP/Olaf Kraak

AMSTERDAM - De gemeenteraad van Amsterdam reageerde donderdag kritisch op een notitie van burgemeester Job Cohen, waarin hij de uitgangspunten van de scheiding tussen kerk en staat vastlegt. Cohen wilde in de notitie vastleggen dat de gemeente zich in principe niet bezighoudt met steun aan religieuze groeperingen, tenzij deze een maatschappelijke achterstand hebben.

Over die steun was de hele gemeenteraad, inclusief Cohens eigen PvdA, zeer kritisch. De raad besloot daarom dat het stadsbestuur dergelijke steun in principe niet zou moeten verlenen.

Met de notitie beoogde Cohen duidelijkheid te verschaffen over het beginsel, omdat de scheiding tussen kerk en staat de laatste jaren vaak ter discussie heeft gestaan. De burgemeester wilde in speciale gevallen groepen met een achterstand kunnen subsidiëren. In de praktijk gaat het hierbij vooral om groepen met een moslim-achtergrond. In het verleden gaf de gemeente bijvoorbeeld geld voor de bouw van de Westermoskee.

VVD-raadslid Bas van 't Wout: ''De kant die het college op wil, willen wij niet op. De scheiding tussen kerk en staat zou nog stringenter moeten.'' Volgens PvdA-raadslid Frank de Wolf moet de overheid een neutrale rol spelen op religieus gebied. Hij erkende dat binnen zijn partij ''een serieus debat'' was gevoerd over de kwestie.

Cohen zei in de raad het er ''volstrekt mee eens'' te zijn dat kerk en overheid geen invloed op elkaar moeten hebben. Wel zei de burgemeester niet uit te sluiten in speciale gevallen een stapje verder te willen gaan door het verlenen van financiële steun.

Toch werd donderdag niet besloten dat financiële steun in de toekomst uitgesloten is. Volgens fractievoorzitter Remine Alberts van de SP staat de deur voor Cohen nog op een kier om religieuze projecten te kunnen steunen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden