Discriminatie uitzendbureaus ook in Amsterdam groot probleem

Ook in Amsterdam staan de uitzendbureaus op een bedenkelijke eerste plaats als het om het discrimineren van (potentiële) werknemers gaat.

De politieke partijen reageren geschokt op de onthullingen van het televisieprogramma Radar Beeld ANP
De politieke partijen reageren geschokt op de onthullingen van het televisieprogramma RadarBeeld ANP

Het Meldpunt Discriminatie, regio Amsterdam telde in 2016 en 2017 (tot oktober) 53 meldingen in Amsterdam bij uitzendbureaus.

In totaal waren er 311 discriminatiemeldingen op de Amsterdamse arbeidsmarkt, waarvan er 37 voor rekening komen van lokale overheden, zoals gemeentelijke instellingen. Op nummer 3 staat personenvervoer, met 35 meldingen.

"Het topje van de ijsberg," zegt Lucienne Gena, directeur Meldpunt Discriminatie. "Voordat werknemers zich bij ons melden staat het water ze aan de lippen. Mensen zijn bang voor hun positie: wat als het uitzendbureau me niet meer boekt? Ze hebben dus al heel veel ervaringen voordat ze een melding maken."

Schokkende uitkomst
Naar aanleiding van eerdere zorgen over discriminatie door uitzendbureaus, is het Meldpunt Discriminatie op verzoek van de gemeenteraad in december 2017 in gesprek gegaan met de verantwoordelijk wethouders, directies van uitzendbureaus en andere bedrijven en gemeentelijke diensten.

"De uitkomsten van de cijfers waren ronduit schokkend. Dat is aanleiding geweest voor een ambtswoninggesprek en de vervolgstappen waar we nu mee verder gaan."

De politieke partijen reageren geschokt op de onthullingen van het televisieprogramma Radar.

De redactieleden belden willekeurig 78 uitzendbureaus, waarbij ze zich voordeden als werkgever, op zoek naar tijdelijke krachten.

In het gesprek logen de zogenaamde werkgevers dat ze vervelende ervaringen hebben gehad met Marokkanen, Surinamers en Turken en of het uitzendbureau er bij de keuze van de uitzendkrachten rekening mee wilde houden. Bijna de helft van de uitzendbureaus stemde in.

In de Tweede Kamer en daarbuiten gaan steeds meer stemmen op om uitzendbureaus die mensen vanwege afkomst weigeren, harder aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden