Discriminatie uit prestatiecontracten

AMSTERDAM - De bestrijding van discriminatie vervalt zeer waarschijnlijk volgend jaar uit de prestatiecontracten van de politie.Dat terwijl vorig jaar het aantal discriminatiezaken flink is toegenomen, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.

Juist de prioriteit die politie en justitie de afgelopen jaren aan dit onderwerp hebben gegeven, blijkt vruchten af te werpen. Voor de periode 2008-2011 zijn de landelijke prioriteiten voor de politie volgens het onderzoek al vastgesteld. ''Merkwaardig genoeg maakt discriminatie daarvan geen deel meer uit'', constateren de onderzoekers.

De bestrijding van discriminatie wordt wel als prioriteit aangemerkt in zowel de Aanwijzing discriminatie als in het meerjarenplan van het Openbaar Ministerie. De opstellers van de Monitor Racisme & Extremisme vinden het onwenselijk als er verschil zit tussen de prioriteiten van de politie, het Openbaar Ministerie en de Aanwijzing.

Derde van gevallen betreft antisemitisme

Rassendiscriminatie komt in Nederland traditiegetrouw het meest voor. Uit de studie blijkt dat deze vorm vorig jaar procentueel het meest is gestegen (55 procent). ''Soms lopen discriminatie naar ras en godsdienst naadloos in elkaar over'', zien de onderzoekers. Maar liefst een derde van alle discriminatiefeiten van 2006 betreft antisemitisme. ''Verontrustend'' noemen de onderzoekers dat. ''Gegeven de relatief kleine Joodse gemeenschap is deze vorm van discriminatie even hardnekkig als structureel te noemen.'' De toename lijkt mede te komen door een stijging van het aantal plegers met extreem rechtse achtergrond.

Uit de monitor blijkt verder dat het aandeel van jongeren bij verdachten van discriminatie ''verontrustend'' is toegenomen. Zo maakt het onderzoek duidelijk dat niet alleen minderjarige jongens zich steeds vaker aan discriminatie schuldig maken, maar ook minderjarige meisjes. Bij de jongens steeg het aandeel van 5 procent in 1997 naar 14 procent in 2006. Voor de meisjes steeg dit percentage over dezelfde periode van 1 procent naar 4 procent. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.