Discriminatie bij uitzendbureaus: 'Wit personeel? Komt in orde'

Actiegroep Doetank Peer lanceert maandag een videocampagne tegen discriminatie in de uitzendbranche, naar aanleiding van een undercoveronderzoek naar discriminatie bij Amsterdamse uitzendbureaus.

Tom Kieft
De actiegroep benadrukt ook dat niet alleen de ­uitzendbureaus schuldig zijn aan het probleem Beeld anp
De actiegroep benadrukt ook dat niet alleen de ­uitzendbureaus schuldig zijn aan het probleemBeeld anp

Voor het onderzoek belde de actiegroep zestien grote en kleinere Amsterdamse uitzendbureaus op als de fictieve evenementenorganisatie Holland Danst en vroeg hun om ­uitzendkrachten voor een festival. Ze stelden maar één voorwaarde: het personeel moest blank zijn. Driekwart van de ondervraagde bureaus ging daar 'zonder vragen' in mee.

Tegen de wet
"Uit de reacties merkten we dat zij de vraag veel vaker krijgen," zegt initiatiefnemer Lyle Muns, voormalige voorzitter van de jongerenafdeling van GroenLinks.

Het zijn misschien dan máár twaalf Amsterdamse uitzendbureaus die in het onderzoek toezeggen, de vanzelfsprekendheid waarmee de bureaus dat doen zegt volgens Muns veel over de omvang van het probleem.

"De resultaten ­komen overeen met een landelijk ­onderzoek uit 2011, maar we hadden verwacht dat het juist in Amsterdam minder makkelijk zou gaan."

Met de campagnevideo, waarin een deel van de antwoorden van de uitzendbureaus te horen is, wil de ­actiegroep inzichtelijk maken waarom mensen met een niet-Nederlandse achtergrond moeilijker een baan vinden.

Dagelijkse problemen
"We hebben het veel over bijvoorbeeld Zwarte Piet, maar over de problemen waarmee Nederlanders met een migratieachtergrond dagelijks geconfronteerd worden, hebben we het veel minder," aldus Muns.

Het meest verbazingwekkend vindt hij de vanzelfsprekendheid waarmee de bureaus ingingen op het verzoek. "Een uitzendbureau zei het verzoek 'logisch' te vinden; een ander bureau grapte dat Sylvana Simons er niet achter mocht komen. Weer een ander antwoordde bijna geroutineerd: 'Dan laten we Turken en Marokkanen wel solliciteren, maar filteren we ze er ­later gewoon uit'."

Vooral de vooraanstaande uitzendbureaus weigerden het verzoek. Maar ook bij die bureaus bleef echte kritiek uit, terwijl alle bureaus weten dat het verzoek wettelijk niet mag, ­aldus de actievoerder. "Sommige ­bureaus gaven zelfs toe dat het discriminerend en tegen de wet was, maar haastten zich vervolgens te zeggen dat ze ons alsnog konden helpen."

Schuldig
Het gevaar schuilt er volgens Muns in dat als een bedrijf bij een bureau nee te horen krijgt, het elders alsnog ja krijgt. "Er is geen toezicht op. Voor elk bedrijf dat weigert, zijn er drie die toezeggen. Als een bedrijf uitsluitend wit personeel wil, krijgt het dat."

In de video worden de namen van de bureaus niet vermeld. De actiegroep benadrukt ook dat niet alleen de ­uitzendbureaus schuldig zijn aan het probleem. Muns: "Zij dragen natuurlijk verantwoordelijkheid, maar het is onderdeel van een groter maatschappelijk probleem. Dat wij dit blijkbaar normaal zijn gaan vinden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden