Disciplinaire maatregelen tegen acht politiemensen

De politie heeft acht medewerkers disciplinaire maatregelen opgelegd, omdat zij voetbal- en concertkaarten aannamen van de eerder dit jaar ontslagen politiecommissaris Ad Smit uit Amsterdam.

ANP/ Het Parool
De medewerkers namen voetbal- en concertkaarten aan van de eerder dit jaar ontslagen politiecommissaris Ad Smit. Beeld anp
De medewerkers namen voetbal- en concertkaarten aan van de eerder dit jaar ontslagen politiecommissaris Ad Smit.Beeld anp

De maatregelen vormen de uitkomst van een disciplinair onderzoek dat zich in eerste instantie richtte op de politiecommissaris. De maatregel valt zwaarder uit, naarmate de medewerker een hogere functie bekleedde.

Uit het onderzoek bleek dat de commissaris tussen 2009 en 2015 honderden kaarten voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen aanschafte op kosten van de politie of deze aannam van de organisatoren.

Eerder werd al bekend dat onder meer de plaatsvervangend eenheidschef in Amsterdam Jan Pronker wordt beboet, net als de tweede man van de Landelijke Eenheid van de nationale politie Willem Woelders. Ook oud-commissaris Leen Schaap, nu brandweercommandant, krijgt een boete opgelegd, bleek in augustus. Die zei toen reeds geld te hebben terugbetaald nadat hem was gebleken dat politiegeld was gebruikt.

Geschenkenregeling
De kaarten werden door de commissaris zelf gebruikt of weggegeven aan familie, kennissen en collega's. Voor een aantal politiemedewerkers die kaarten van de commissaris aannamen, geldt dat zij daarmee de geschenkenregeling van de politie hebben overtreden.

Een aantal politiemensen gaf in het onderzoek aan dat zij niet wisten dat de commissaris kaarten kocht met politiegeld. Korpschef Erik Akerboom: "Zij hebben niet bewust misbruik gemaakt van politiegeld. Deze collega's gingen er immers vanuit dat het ging om gratis kaarten. Maar zelfs al was dat zo, dan nog hadden zij de kaarten niet moeten aannemen. Je krijgt niet zomaar iets cadeau, zeker niet als je van de politie bent."

Elf onderzoeken
In totaal verrichtte de politie elf disciplinaire onderzoeken. In acht gevallen hebben de uitkomsten geleid tot een maatregel. Vanuit het oogpunt van privacy gaat de politie niet in op de aard van de maatregelen of de namen van de betrokkenen.

Voor Akerboom zijn de nu opgelegde maatregelen het sluitstuk van een slepende kwestie. "Een pijnlijke kwestie ook. Voor zowel het korps als alle betrokkenen. Maar het is óók een kwestie waarvan iedereen binnen deze organisatie leert."

Lees ook: Politiekorps onder druk na bonnenrel

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden