Disbalans in personeel oorzaak kwakkelend Sarphatihuis

Voor de verpleegzorg in Amsterdam is bij lange na niet genoeg hoger opgeleid personeel te vinden. Een disbalans in hoog- en laagopgeleid verplegend personeel zou één van de hoofdoorzaken zijn waardoor het Sarphatihuis er al jaren niet in is geslaagd de zorg op orde te brengen. Het verpleeghuis kreeg vorige week een aanwijzing van de staatssecretaris; een zeer ernstige maatregel die bijna nooit wordt gegeven.

null Beeld Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.n
Beeld Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.n

René Verfaille, specialist ouderengeneeskunde en manager Behandeling en Begeleiding van het Sarphatihuis: 'De inspectie en koepelorganisaties zijn al jaren geleden gewaarschuwd dat dit aan de hand is. Elk halfjaar ligt er wéér een slecht rapport over een Amsterdams verpleeg-huis. Het is gewoon gebleken dat er eigenlijk geen zorgaanbieder is die dit probleem alleen kan oplossen.'

Actiz, de koepel van zorgaanbieders, kent het probleem. 'Er is een steeds groter overschot aan mensen met een lager niveau en een tekort aan mensen met een hoog niveau.' Veel goedgeschoolde verpleegkundigen werken volgens Actiz liever in een rustigere werkomgeving dan in een groot verpleeghuis in de binnenstad. Ook zou er grote concurrentie zijn van de vele ziekenhuizen in de stad en van de geestelijke gezondheidszorg.

Verfaille pleit voor een grotestedenbeleid in de zorg. 'De Amsterdamse politie heeft dit probleem ook gehad. Daar is toen een grotestedenbeleid voor gekomen. Hierbij kregen medewerkers van de politie een toeslag voor het werken in de grote stad. Dat was erg succesvol en droeg bij aan een forse verbetering van de kwaliteit. Het geld kwam uit Den Haag. De zorg binnen Amsterdam heeft dezelfde investering nodig.'

Lees vandaag in Het Parool: Wat ging er mis in het Sarphatihuis?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden