Dirk wil met zijn fruitkraam terug naar het Damrak

Het Damrak krijgt zijn Rode Loper. Maar wat doen we dan met de fruitstal van Dirk Thomas?

De fruitkraam ('Thomas Fruit') tegenover The Grasshopper. Beeld Mats van Soolingen
De fruitkraam ('Thomas Fruit') tegenover The Grasshopper.Beeld Mats van Soolingen

Al 25 jaar stond Dirk Thomas met zijn fruitstal op het Damrak. Op de hoek van de Oudebrugstreeg, naast een bakstenen gasverdeelstation - uiterlijk een soort elektriciteitshuisje - verdiende hij al die jaren zijn boterham.

Met de herinrichting van het Damrak in het kader van het project Rode Loper, dat het aangezicht van dit deel van de stad weer aantrekkelijk moet maken, moest Thomas zijn kraam vijftig meter verder neerzetten.

Daar staat hij alweer twee jaar, naast coffeeshop de Grasshopper in de Oudebrugsteeg. 'Ik snap dat ik heb moeten wijken voor die herinrichting,' zegt hij. 'Maar ik wil nu graag terug naar het Damrak. Mijn omzet is fors teruggelopen sinds ik hier sta.'

Terugkeer naar zijn vertrouwde stekje zit er echter niet in. Nieuwe milieuwetgeving bepaalt volgens de gemeente dat bebouwing binnen een straal van vijf meter van het gasverdeelstation niet meer mag.
En dus bedacht ze een nieuwe plek: aan de waterkant, met de voorkant naar het water.

Bezwaar
Maar daar zit de rondvaartrederij Van der Plas, die daar een aanlegplaats heeft, niet op te wachten. Die is bang dat de doorloop aan de waterkant wordt belemmerd en vreest bovendien dat zijn steiger niet meer zichtbaar zal zijn vanaf de straat.

Om Thomas hier te vestigen, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De rederij heeft al aangekondigd dan bezwaar te maken tegen de kraam.

Volgens de gemeente is de doorstroming van voetgangers langs de waterkant met de herinrichting sterk verbeterd. Zelfs na de plaatsing van Thomas Fruit zou er meer ruimte voor voetgangers overblijven dan er vroeger was.

René Wildeman, voorzitter van de ondernemersvereniging Damrak-Beursplein kiest geen partij: 'Er is inderdaad wat gesteggel,' zegt hij. 'We vinden het belangrijk dat er een oplossing komt. Desnoods moet de gemeente hem uitkopen.'

Omdat de gesprekken met de gemeente nog bezig zijn, wil Thomas verder niet al te veel kwijt over de gang van zaken. 'Ik hoop gewoon dat ik uiterlijk in maart volgend jaar weer naar het Damrak kan.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden