Dirigent Concertgebouworkest beschuldigd van ongepast gedrag

Daniele Gatti, sinds 2014 de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Erik Voermans
Daniele Gatti is sinds 2016 dirigent van het Concertgebouworkest Beeld anp
Daniele Gatti is sinds 2016 dirigent van het ConcertgebouworkestBeeld anp

De beschuldigingen zijn gedaan door sopraan Alicia Berneche en haar collega Jeanne-Michèle Charbonnet in de Amerikaanse krant The Washington Post. Het betreft voorvallen uit 1996 in Chicago en uit 2000 in Bologna.

De twee zangeressen doen hun verhaal in de krant tegen critica Ann Midgette en verslaggeefster Peggy McGlone, die over een periode van een half jaar meer dan vijftig musici en andere personen uit de klassieke muziek spraken die beweren dat ze slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Acht van hen komen in de krant aan het woord, onder wie Deborah Borda, de huidige directeur van de New York Philharmonic en de machtigste bestuurder in de Amerikaanse klassieke muziek. Zij vertelt dat ze vroeg in haar carrière lastig is gevallen en noemt dat 'nog steeds een levendige en pijnlijke herinnering'.

Wereldster
Van de vermeende daders op wie die Midgette en McGlone inzoemen, is het merendeel hier nauwelijks bekend (operaregisseur Bernard Uzan, William Preucil, de concertmeester van The Cleveland Orchestra, fluitdocent Bradley Garner), maar Gatti is een wereldster.

Alicia Berneche, toen 24, en in 1996 voor het eerst aan het werk bij de Lyric Opera, vertelt dat Gatti, toen 34 jaar, haar uitnodigde in zijn kleedkamer om een afspraak te maken voor een coaching session. "Eenmaal binnen legde hij zijn handen op mijn billen en stak hij zijn tong in m'n mond'. Ze duwde hem van zich af en maakte dat ze wegkwam. Ze maakte de zaak niet aanhangig, uit vrees ontslagen te worden.

Verbaasd
In een verklaring zegt Gatti verbaasd te zijn over de beschuldigingen. "Telkens als ik iemand benaderde, deed ik dat in de volledige overtuiging dat de belangstelling wederzijds was. De genoemde feiten hebben lang geleden plaatsgevonden, maar als ik iemand heb beledigd, bied ik mijn oprechte excuses aan."

Jan Raes, de directeur van het Concertgebouworkest, laat weten te hebben 'kennisgenomen van de berichtgeving'. "Wij kunnen geen reactie geven tot we de gelegenheid hebben gehad om deze materie zorgvuldig te bekijken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden