PlusAnalyse

Directieleden GVB zijn al op weg naar de uitgang

Het is weer eens crisis bij het GVB. De bezweringen van algemeen directeur Alexandra van Huffelen dat er niets aan de hand is, doen denken aan de Iraakse minister van Informatie die in 2003 verkondigde dat de troepen van Saddam Hoessein de zaken onder controle hadden, terwijl Amerikaanse tanks Bagdad binnenreden.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

De directie van het gemeentelijk vervoersbedrijf stroomt in hoog tempo leeg. Degenen die niet meer door één deur kunnen met Van Huffelen zijn vertrokken of op weg naar de uitgang. In feite resteren alleen nog Van Huffelen en financiële man Tom Middelkoop.

Dat is wat mager, ook al omdat Van Huffelen, oud-wethouder van D66 in Rotterdam, niet te boek staat als iemand met grote inhoudelijke kennis van de openbaarvervoerswereld. De voorbije jaren was directeur Karel van Gils op dat gebied leidend. Maar afgelopen week lekte uit dat hij ook vertrekt.

Toen Het Parool vorige week vroeg naar de reden van zijn aftocht, kwam Van Huffelen 2,5 uur later met een summiere verklaring waarin ze om de hete brij heen draaide. "Sinds maart is in overleg met de raad van commissarissen binnen de top van GVB een gewijzigde overleg- en besluitvormingsstructuur doorgevoerd om de aansturing van de onderneming effectiever te maken."

"In onderling overleg is besloten dat Karel van Gils niet meer zal terugkeren als directeur Techniek. Van Gils heeft in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei en verandering van GVB. Wij danken hem voor zijn bijdragen en wensen hem verder veel succes in zijn verdere loopbaan."

Volgens ingewijden hangen de spanningen rond Van Huffelen samen met haar directe wijze van leidinggeven en hebben medewerkers het gevoel dat er slecht naar hen wordt geluisterd. Ook voelen de brengers van slecht nieuws zich niet altijd welkom.

Dat geldt bijvoorbeeld voor betrokkenen bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De gemeente houdt tot nu toe hardnekkig vast aan de opleverdatum van oktober 2017, hoewel de aanwijzingen zich opstapelen dat die moeilijk haalbaar is.

null Beeld Alexandra van Huffelen
Beeld Alexandra van Huffelen

Alexandra van Huffelen

De algemeen directeur van het GVB is sinds 2014 in dienst.

Ook binnen het GVB bestaat die indruk, maar het bedrijf schikt zich vooralsnog naar de wens van het stadsbestuur. Dat past in het beeld bij GVB'ers dat Van Huffelens aanstelling een politieke benoeming is.

Op de werkvloer werd vorig jaar met verbijstering gereageerd op Van Huffelens aantreden als voorzitter van de Fietsersbond. Binnen het GVB geldt de fiets als een concurrent die ook nog eens kopzorgen veroorzaakt. Fietsers beschadigen relatief vaak materieel als liften en roltrappen en zorgen voor klachten. Bij die rivaal is ze nu voorzitter van de belangenvereniging.

De positie van Van Huffelen doet wel denken aan die van Pauline Krikke bij het Scheepvaartmuseum, die als politica in een wereld terechtkwam waar ze van meet af aan op weinig krediet kon rekenen en haar bestuursstijl de problemen verhevigde. Van Huffelen weet zich gesteund door de raad van commissarissen. De vraag is of dat op langere termijn voldoende is om deze directiecrisis te overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden