Directie NV Zeedijk: 'Geef ons meer armslag'

Als de NV Zeedijk meer taken en financieringsmiddelen krijgt, kan het de binnenstad beter beschermen tegen de opkomst van fout geld en de toeristische monocultuur.

Zeedijk Beeld Rink Hof
ZeedijkBeeld Rink Hof

Dat stellen Janny Alberts en Tim de Booys, de directie van het ideële vastgoedbedrijf, in aanloop naar de raadsverkiezingen volgend jaar. "Op de Zeedijk vormen wij de verbinding tussen hen die de stad besturen en de bewoners en ondernemers op straatniveau. Dat zouden we graag op meer plekken gaan doen," aldus Alberts.

Heroïnehoeren, dealers en straat­rovers, waren enkele van de problemen waarvoor in 1974 de NV Zeedijk werd opgericht. Maar de Zeedijk is allang niet meer de ernstig verloederde 'afvoerput van Europa' van toen. Integendeel, de 90 panden die het ideële vastgoedbedrijf sindsdien kocht en beheert, hebben het aanzien van de straat enorm veranderd.

Uit onderzoek blijkt dat er op de Zeedijk minder meldingen van overlast, graffiti, straatvuil en onveiligheid voorkomen dan in andere straten in postcodegebied 1012. Ook staan er veel minder ijs- en souvenirwinkels in de straat dan in de Hoogstraten, of de Warmoesstraat, precies de problemen waar de binnenstad nu de buik vol van heeft.

Minder escalatie
Alberts en De Booys hebben duidelijke wensen. En er is ruimte om te investeren, waarmee de NV veel meer invloed op het centrum zou kunnen uitoefenen. "Je ziet dat het stadhuis nu vaak moet reageren op excessen in de binnenstad. Door meer aan ons over te laten zou het minder vaak escaleren, dat standpunt durf ik hier wel aan."

De NV is kritisch op huurders die het toelaat in een verworven pand en kan daardoor niet altijd commerciële huurprijzen vragen. "We willen onze aanpak uitrollen naar de straten die we kunnen belopen vanaf ons kantoor op de Zeedijk," aldus Alberts.

"Er is veel belangstelling vanuit de markt om met ons mee te mogen doen. Want onze aanpak blijkt niet alleen goed voor de buurt, maar ook economisch rendabel. We zouden graag onderzoeken of we samen met marktpartijen, onder onze voorwaarden, meer vastgoed zouden kunnen aankopen, in straten waar invloed achter de gevel gewenst is."

Duurzaam beheer
Ook hoopt de NV Zeedijk de mogelijkheid te krijgen het beheer van complexen over te nemen, die het niet zelf in eigendom heeft. Ook kan het in die rol meehelpen als financier, als er ergens een appartement te koop komt.

De Booys: "Omwonenden van een trapgat zijn vaak erg bang dat een etage die vrijkomt, wordt gekocht door iemand die daar zelf niet gaat wonen. Dat zijn niet altijd foute investeerders, maar mensen zonder binding met het gebied. Wij zouden samen met omwonenden zo'n etage kunnen kopen en duurzaam beheren, zoals we dat nu ook al doen."

De gemeente Amsterdam is voor ongeveer 80 procent eigenaar van de NV Zeedijk. Eerder waren er plannen om de NV te laten fuseren met 1012 Inc, een ander vastgoedvehikel van de stad en de woningcorporaties dat vooral oude raambordelen koopt. NV en 1012 Inc zijn in gesprek met de gemeente over de overname van enkele winkelplinten in de Breestraten.

Uitnodiging

De NV Zeedijk heeft komende week alle politieke partijen in de gemeenteraad uitgenodigd om een paar nachten te komen logeren in een pand aan de Lange Niezel, om het echte leven op de Wallen te ervaren. Onder meer de SP en de Partij voor de Dieren hebben toegehapt, de PvdA organiseert zelfs een 'buurtbivak' in het pand, met dagelijks allerlei activiteiten. Op zondag 10 september vindt een slotdebat plaats over de toekomst van het gebied en de rol van de gemeente daarin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden