Directie Nederland eens met fusie Tata Steel

De staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden blijft na de Europese fusie van Tata met branchegenoot ThyssenKrupp in de huidige opzet behouden.

Het personeel van Tata Steel in IJmuiden is bang voor baanverlies.Beeld anp

Daarover heeft de directie van Tata Steel in Nederland afspraken gemaakt met de top van het concern uit India.

Er is onder meer toegezegd dat IJmuiden een zogenoemde geïntegreerde site blijft, met een volwaardige onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling en een "substantiële vertegenwoordiging'' van allerlei ondersteunde functies.

Onvrede
Wat de Nederlandse directie betreft kan hele fusieproces nu voortgezet worden. Het overleg met de vakbonden is al begonnen. Over de positie van Tata Steel in IJmuiden, het vroegere Hoogovens, is al lange tijd veel te doen.

Vakbond FNV dreigde eerder ook met acties uit onvrede over het verloop van het fusieproces. Veel medewerkers zijn bang voor baanverlies en voor de eigen koers van de vestiging in IJmuiden.

Rechtsgang
De cor kondigde begin dit jaar nog een rechtsgang aan omdat het medezeggenschapsorgaan zich buitenspel voelde staan bij de hele gang van zaken. Daarvan wordt nu toch afgezien. Van Wieringen heeft inmiddels zwart-op-wit van de top in India dat die niet tekent voor de deal met ThyssenKrupp zolang zijn cor hier nog mee bezig is. Binnenkort moet de cor advies uit gaan brengen.

FNV-bestuurder Aad in 't Veld weet nog niet zo goed of deze afspraken nu goed of slecht nieuws zijn voor de circa 9000 werknemers van Tata Steel in Nederland. "Het klinkt mooi, maar we kennen de details nog niet'', reageerde hij. De vakbondsman wees erop dat er nog niks concreets over de werkgelegenheid lijkt te zijn afgesproken.

Lees verder: Onrust in IJmuiden bij Tata Steel: 'Of ik bereid ben te staken? Natuurlijk!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden