Plus

Directeur Zilveren Kruis: 'Kan het niet in Slotervaart, dan elders'

Als directeur zorginkoop van Zilveren Kruis bezegelde Olivier Gerrits het lot van het MC Slotervaart. 'Het ziekenhuis was niet gezond.'

Jop van Kempen
Zilveren Kruis­directeur Olivier Gerrits in gesprek met de actievoerders. Beeld anp
Zilveren Kruis­directeur Olivier Gerrits in gesprek met de actievoerders.Beeld anp

De SP ziet u als kwade genius van de sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Klopt dat?
"De SP is het niet eens met het zorgstelsel en de rol van zorgverzekeraars daarin. De partij gebruikt het faillissement om hun punt te maken. Maar het verhaal is complexer. Ik sta achter alle keuzen die Zilveren Kruis heeft gemaakt."

Waarom is het Slotervaart dan failliet gegaan?
"Omdat het geen gezonde bedrijfsvoering had. Het ziekenhuis kon het veranderende zorglandschap niet bijbenen. Patiënten blijven minder lang in het ziekenhuis en worden vaker thuis behandeld. De stad heeft veel ziekenhuizen, van het Amsterdam UMC tot het BovenIJ, en in dat spectrum heeft het Slotervaart geen positie kunnen verwerven. Het patiëntenaantal liep ­terug, het ziekenhuis was niet levensvatbaar."

Hoe bleek dat?
"Uit de financiële gegevens. Deze maand bleek de situatie veel slechter dan ons enkele weken daarvoor was voorgespiegeld. Het is hoogst ongebruikelijk dat er op korte termijn zo veel verschil zit in de cijfers. Dat heeft ons vertrouwen voor een extra financiële bijdrage geen goed ­gedaan."

En Zilveren Kruis bepaalt dan het einde?
"Nee, wij bepalen wel of we nog meer extra premiegeld in het ziekenhuis steken. Net zoals de ING Bank, waar het Slotervaart geld leende, ­bepaalt of die meer krediet wil geven. Dat we 'nee' zeiden tegen extra geld komt door onze functie in het zorgstelsel.

"Wij moeten met het premiegeld goede zorg inkopen voor onze verzekerden, tegen een adequate vergoeding. We zijn niet verantwoordelijk voor het overeind houden van een ziekenhuis. Het gros van onze premiebetalers is geen patiënt van het Slotervaart, maar wil gewoon goede zorg. Als het niet in Slotervaart kan, moet het elders in de stad."

Vanwege de plotselinge sluiting weten kankerpatiënten van het Slotervaart niet meer waar ze terechtkunnen voor hun chemokuur. Het zijn schrijnende situaties. Hoe bekijkt u dat?
"Dat is verschrikkelijk. Ik voel met die patiënten mee. Dit abrupte einde hadden wij niet gehoopt, niet gewild en niet voorzien. Normaal gesproken wordt een surseance van betaling aangevraagd om een goede afhandeling mogelijk te maken. Zo krijgt iedereen wat lucht. Maar bij het Slotervaart kwam het faillissement na de surseance juist in een stroomversnelling, in tegenstelling tot het ziekenhuis in Lelystad."

Waarom ging het ineens zo snel?
"Omdat het ingehuurde zelfstandige personeel en de uitzendkrachten thuisbleven. Bij het Slotervaart ging dat om ongeveer de helft van alle werknemers. Dat is een ongelofelijk hoog aantal."

"De kwaliteit van zorg kwam zodoende acuut onder druk. Daarom moesten andere Amsterdamse ziekenhuizen halsoverkop patiënten overnemen. Natuurlijk geeft het onzekerheid, maar de artsen zullen zorgen voor een warme overdracht. De poli's van het Slotervaart zijn nog open."

Maakt het voor het faillissement verschil dat het Slotervaart eigendom is van zorgonder­nemers en niet van een stichting, ­zoals gebruikelijk in Nederland?
"Nee, dat denk ik niet. Ik snap dat die vraag leeft, maar de kern van de zaak is dat een ziekenhuis een eigen, levensvatbare positie moet kunnen innemen in de regio."

Er leeft een theorie dat de investeerders in het Slotervaart, Loek Winter, Willem de Boer en Dirk Brouwer, vooral uit waren op het ­vastgoed.
"Vastgoed in Amsterdam is natuurlijk van waarde, maar ik heb niet de indruk dat de eigenaren van het ziekenhuis het alleen maar om het vastgoed hebben gedaan. Ze hebben met de beste intenties geprobeerd het ziekenhuis levens­vatbaar te maken, vanuit een lastige situatie. Want toen ze het in 2013 overnamen, was de situatie al niet rooskleurig. Het is hun helaas niet gelukt."

Lees ook: Hoe het MC Slotervaart na 43 jaar alsnog kopje-onder ging

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden