Directeur verslavingskliniek Solutions sluisde tonnen weg

De directeur van Solutions, Nederlands grootste kliniek voor verslavingszorg, liet een kwart miljoen euro verdwijnen van een psychotische cliënt. Toezichthouders grepen niet in.

Een vestiging van Solutions in Amsterdam. Beeld Google Streetview
Een vestiging van Solutions in Amsterdam.Beeld Google Streetview

Pieter J. (51) was tot afgelopen maandag ruim anderhalf jaar directeur van Solutions Nederland, de grootste GGZ-instelling voor verslavingszorg in Nederland.

Solutions behandelt jaarlijks bij acht locaties en klinieken duizenden patiënten voor allerlei verslavingen. Zorgver­zekeraars vergoeden die behandeling. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 12 miljoen euro.

J. liet in 2014 en 2015 250.000 euro en een kostbare BMW verdwijnen van een verslaafde en psychotische cliënt die aan de zorg van J. was toevertrouwd. Hij was op dat moment directeur van GGZ Interventie, een stichting voor verslavingszorg die nauw met Solutions Nederland is verbonden. Tegelijkertijd trad jurist J. als advocaat op voor de patiënt.

Vanwege de affaire werd J. in december vorig jaar door de tuchtrechter voorgoed uit het ambt van advocaat gezet. In een vernietigende uitspraak, waartegen J. niet in beroep ging, oordeelden de rechters dat J. 'ernstig misbruik' had gemaakt van de toestand van de patiënt en diens vertrouwen.

Valse handtekeningen
In het vonnis is te lezen hoe J. de patiënt volmachten liet tekenen, terwijl die volledig ontoerekeningsvatbaar was en achter de tralies zat. Zo kreeg J. toegang tot bankrekeningen, pinpassen en een computer van de man, die als ondernemer over een aanzienlijk vermogen beschikte.

Met de volmachten en met gebruik van valse handtekeningen en correspondentie sluisde J. binnen vier maanden een kwart miljoen euro naar privérekeningen en zakelijke rekeningen. Hij nam ook contant geld op. Ook twee kennissen van de patiënt profiteerden.

Voordat J. het geld liet verdwijnen, had hij de man ondergebracht in een afkickkliniek in Zuid-Afrika, tegen het advies van de behandelend psychiater in. Ook de forse facturen van zijn eigen bedrijf GGZ Interventie betaalde J. zelf, met geld van de patiënt.

In oktober 2016 stelde Solutions J. als directeur aan, terwijl de klacht over de zaak nog liep. Ook nadat J. als advocaat was geschrapt, bleef hij op zijn post. Een van de leden van de raad van toezicht is CDA-politica Carla Breuer, burgemeester van het Zuid-Hollandse Teylingen.

Pas maandag werd J. geschorst als directeur. In een verklaring spreekt de RvT van een vertrouwensbreuk omdat J. zijn schrapping als advocaat niet had gemeld. Verdere vragen wil de raad niet beantwoorden. Ook Solutions reageert niet.

Hechte banden
Dat bepalende personen bij Solutions niet hebben geweten van de zaak, is moeilijk voorstelbaar: oprichter Mario de Wit voerde met J. het bestuur over Solutions én is aandeelhouder bij GGZ Interventie, waar J. over de schreef ging. De Wits dochter en schoonzoon leiden dat bedrijf.

GGZ Interventie en Solutions Nederland zijn nauw met elkaar verweven. De instellingen hebben een samenwerkingsverband, maken voor een deel gebruik van dezelfde faciliteiten en verwijzen patiënten naar elkaar door. Ook ingewijden vertellen dat de bedrijven hechte banden onderhouden.

Bedreigd
In een reactie zegt J., die op dringend eigen verzoek met een initiaal wordt aangeduid, dat hij nooit misbruik heeft gemaakt van de patiënt.

"Ik heb mij op geen enkele manier verrijkt, integendeel. De cliënt is in conflict gekomen met zijn zakenpartners en daar ben ik tussen komen te zitten. Als advocaat had ik actief bepaalde zaken moeten voorkomen. Dit heb ik niet gedaan omdat ik zeer ernstig persoonlijk ben bedreigd. Ook is mij geadviseerd niet naar de zitting te gaan bij de tuchtrechter. Om die reden ben ik ook niet in hoger beroep gegaan. Ik wilde het dossier zo ver mogelijk achter mij laten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden