Directeur verdient meer dan wethouder

HUGO LOGTENBERG
De bestverdienende directeur krijgt ruim 182.000 euro volgens wethouder Eric van der Burg (midden). Archieffoto Amaury Miller Beeld
De bestverdienende directeur krijgt ruim 182.000 euro volgens wethouder Eric van der Burg (midden). Archieffoto Amaury Miller

In 2010 verdienden 17 topambtenaren in Amsterdam meer dan 154.000 euro, het wethouderssalaris. De bestverdienende directeur krijgt ruim 182.000 euro. Dat heeft wethouder Eric van der Burg (Personeelszaken) de gemeenteraad gisteren laten weten.

De geanonimiseerde lijst telt zeventien topambtenaren, waarvan er tien een hoger salaris ontvangen dan een wethouder, als - net als bij de wethoudersnorm - ook de pensioenpremies en onkostenvergoeding wordt meegeteld. De andere zeven ontstegen in 2010 eenmalig dat salaris, bijvoorbeeld vanwege het afkopen van vakantiedagen.

Gemeentesecretaris Henk de Jong, de hoogste ambtenaar van de gemeente, ontvangt jaarlijks 177.811 euro. Daarmee bezet hij de tweede plek op de lijst van grootverdieners binnen het ambtelijk apparaat. De eerste plek is voor een directeur die onder hem valt: 182.516 euro per jaar. Dat is veel geld, zegt Van der Burg, die had verwacht een korter lijstje te krijgen, toen hij om het overzicht vroeg.

Het stadsbestuur gaat de gemeenteraad vanaf nu jaarlijks rapporteren over het aantal ambtenaren dat de wethoudersnorm overschrijdt. Van der Burg: "Het uitgangspunt blijft dat topambtenaren maximaal een wethouderssalaris verdienen. Maar we respecteren bestaande contracten."

Een teruggang van het aantal grootverdieners moet vooralsnog dus komen van ambtenaren die door incidentele beloningen de grens van 154.000 euro overschrijden. Een streefgetal wil Van der Burg echter niet noemen. "We gaan er streng naar kijken, maar ieder jaar zijn er uitzonderingen, dus het zal gaan langs de weg van de geleidelijkheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden