Update

Directeur 't Hofnarretje legt taken neer

Directeur Albert Drent van kinderopvang 't Hofnarretje verlaat dinsdagavond onder politiebegeleiding het filiaal aan de Van Woustraat. Foto ANP Beeld
Directeur Albert Drent van kinderopvang 't Hofnarretje verlaat dinsdagavond onder politiebegeleiding het filiaal aan de Van Woustraat. Foto ANP

AMSTERDAM - Directeur Albert Drent van kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam-Zuid is opgestapt. Zijn taken worden waargenomen door Matteke Winkel, functionaris van de GGD.

Drent stapte dinsdagavond op na een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan 'in het belang van alle betrokken kinderen, ouders en werknemers'. Sluiting van Het Hofnarretje was geen optie omdat kinderen juist nu gebaat zijn bij rust en ouders anders op zoek zouden moeten gaan naar een andere opvangplek.

Drent kwam in opspraak toen bleek dat in zijn huis in Bussum slaappartijtjes werden gehouden waarbij de ouders niet aanwezig waren. Van der Laan verwijt Drent onprofessioneel gedrag en noemt de zaak 'een beerput'. Justitie onderzoekt de slaapfeestjes, maar ziet Drent niet als verdachte.

Robert M., de 27-jarige oppas die bekende tientallen kinderen te hebben misbruikt, werkte tussen februari 2007 tot en met juni 2009 in Het Hofnarretje. Uit onderzoek blijkt dat hij geen hiv of geslachtsziekte onder de leden heeft.

Gemeente en justitie kunnen nog steeds niet zeggen over de omvang van de zedenzaak. Het informatienummer van de gemeente is de afgelopen twee dagen meer dan twaalfhonderd keer gebeld.

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) is gisteren begonnen met het onderzoeken van vermoedelijke slachtoffers. De jonge kinderen worden zowel psychisch als lichamelijk onderzocht door gespecialiseerde kinderartsen.

De gemeente heeft alle ouders van kinderen die in verhoren door hoofdverdachte Robert M. zijn genoemd, getraceerd en geïnformeerd. Zeventig familierechercheurs praten de komende week met alle ouders die bang zijn dat hun kind betrokken kan zijn bij de zaak. Deze ouders hebben zich de afgelopen dagen gemeld op informatiebijeenkomsten of via het speciale nummer van de gemeente.

Van der Laan heeft besloten dat in elk geval tot het einde van de week op alle dependances van de drie kinderdagverblijven waar M. heeft gewerkt, twee toezichthouders van de gemeente blijven.

De zwaarbeveiligde computer van Robert M. is nog niet ontsloten. Het volledig ontsleutelen van de computer gaat 'nog enige tijd duren'. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheden data op de computer.

Het lijkt op dit moment in elk geval onwaarschijnlijk dat M. in de Verenigde Staten wordt vervolgd. De zaak tegen M. kwam aan het rollen nadat in de VS een foto was opgedoken waarop de 27-jarige verdachte een tweejarige peuter seksueel misbruikt.

Een vervolging in de VS kan aan de orde zijn op het moment dat de door hem gemaakte beelden bijvoorbeeld via Amerikaanse servers worden verstuurd.

Pedofielenvereniging Martijn heeft de afgelopen dagen talloze bedreigingen ontvangen. Gisteren werd de site van Martijn al gehackt. Tussen tien en elf uur legden hackers de website martijn.org plat.

De brief van directeur Albert Drent waarin hij zijn terugtreden bekend maakt. (pdf)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden