Directeur Ruf van Stedelijk stapt per direct op

Beatrix Ruf, de artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, stapt per direct op na aanhoudende kritiek op haar nevenfuncties.

Nouschka van der Meijden/Jan Pieter Ekker
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat maakt ze dinsdag in een persbericht bekend. De positie van Ruf stond onder druk sinds vorige week bleek dat ze naast haar baan bij het Stedelijk een zeer lucratieve nevenfunctie heeft.

Het personeel is ingelicht over de ontwikkelingen. Aanvankelijk zou dinsdagmiddag een persconferentie volgen, maar die is afgelast. Bij het Stedelijk Museum wil verder niemand commentaar geven.

Volgens het persbericht treedt Ruf af 'in het belang van het museum, gelet op de speculaties in de media afgelopen weken, die mogelijk een impact hebben op de reputatie van het museum.'

Belang museum voorop
'Voor mij staat het belang van het museum voorop, boven dat van mijzelf als individu,' zei Ruf. 'Om die reden is terugtreden nu de juiste stap. Ik wens het museum enorm veel succes toe in de toekomst, want dat verdienen het museum, alle mensen die er werken, de bezoekers en iedereen die het museum steunt.'

De taken van de directeur worden overgenomen door het huidige managementteam van het museum. Ook wordt per direct gezocht naar een interim zakelijk directeur. Ruf krijgt, conform haar arbeidsvoorwaarden, nog drie maanden doorbetaald.

Vier ton winst
Ruf runt haar eigen kunstadviesbedrijf, schreef NRC Handelsblad vorige week op basis van het jaarverslag dat bij de Kamer van Koophandel ligt. Currentmatters, de besloten vennootschap, maakte in 2015, Rufs eerste jaar als directeur, een winst van ruim vier ton. Ook adviseerde ze in die functie bruikleengevers van het museum.

De Duitse Ruf (57) leidt het Stedelijk Museum sinds 2014. Bij haar aanstelling was afgesproken dat haar nevenfuncties hiermee niet mochten botsen. Bij het Stedelijk krijgt ze betaald volgens de Wet normering topinkomens (maximaal 181.000 euro). In het jaarverslag van 2016 meldt Ruf twintig nevenfuncties, maar de naam van haar adviesbedrijf ontbreekt.

'Ruf is slachtoffer'
Binnen de raad van toezicht leeft nog altijd de mening dat Ruf slachtoffer is geworden van 'schijn en perceptie'. Volgens een ingewijde binnen het museum maakte zij het mogelijk 'op het niveau van de Champions League te spelen'.

In opdracht van de raad zal de komende maanden wel het functioneren van de leiding van het Stedelijk Museum worden geëvalueerd. Een extern expert moet uitzoeken of de manier waarop bestuurders gecontroleerd worden functioneert.

Ook zal Jaap van Sloten, professor aan de Universiteit van Amsterdam, evalueren of het geld dat Ruf verdiende met haar nevenfunctie in onvereenstemming is met de Wet normering topinkomens.

Stedelijk geen geluk
Het Stedelijk heeft geen geluk met de benoeming van zijn directeur. De voorganger van Ruf, de Amerikaanse Ann Goldstein, stond al kort na haar aanstelling onder druk omdat zij niet communiceerde met haar personeel en de pers. Op 1 oktober vertrok Karin van Gilst als zakelijk directeur van het museum. Zij zou met Ruf hebben gebotst over de koers van het Stedelijk.

Ruf staat bekend als een van de meest gezaghebbende figuren in de internationale kunstwereld. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatste haar in 2012 op de lijst met tien meest invloedrijke mensen in de kunstwereld.

Ruf baarde eerder opzien door de vaste, alom geprezen collectie van het museum te verplaatsen naar de kelder in de nieuwbouw. Zij wilde zo meer ruimte creëren voor avant-gardekunst. Bezoekersaantallen achtte zij minder belangrijk dan het ontdekken van nieuw talent. "Mondriaan op de gevel zetten, dat kan iedereen wel doen," zei ze daarover eerder.

Sinds 2014 daalde het bezoekersaantal bij het Stedelijk met 20 procent, van 816.000 naar 656.000 bezoeken in 2016.

In 2014 sprak Het Parool Ruf na haar eerste week als directeur van het Stedelijk Museum: Beatrix Ruf: 'We hebben de kunstenaar aan onze kant staan'

Tip Het Parool

Weet jij meer over dit nieuws of heb je een tip? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden