Directeur Rijksmuseum: Passage een gevaar

Werkzaamheden in de passage van het Rijksmuseum. © Marc Driessen Beeld
Werkzaamheden in de passage van het Rijksmuseum. © Marc Driessen

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum is een slotoffensief begonnen om de passage onder het museum alleen open te stellen voor voetgangers en muzikanten.

Op de pagina Het laatste woord van Het Parool noemt hij vijf argumenten om de 'meest omstreden honderd meter Amsterdam' uit te sluiten voor fietsers, brommers en scooters. Vanavond staat het onderwerp op de agenda van stadsdeel Zuid.

Maatschappelijke onvrede
Om te beginnen betoogt Pijbes dat er toch al maatschappelijke onvrede bestaat over het toegenomen aantal (brom)fietsen, bakfietsen en scooterverkeer. Volgens onafhankelijke studies is de veiligheid van fietsers en voetgangers de laatste jaren afgenomen, aldus Pijbes.

Gevaren 'verkeerstrechter'
Ook beroept hij zich op studies naar de verkeersveiligheid die waarschuwen voor gevaren in 'de verkeerstrechter' onder het museum. Met de verwachte bezoekersstroom van circa vijf miljoen per jaar wordt het Rijksmuseum de drukst bezochte locatie van Nederland.

Looproute
Verder verandert de looproute rond het Rijksmuseum, omdat de hoofdentree aan het Museumplein komt te liggen.

Wim Pijbes: 'De 'kortste snelweg van Nederland' over het Museumplein is verdwenen, iedereen moet vanuit de passage sowieso direct links of rechts afbuigen.'

Fietsverkeer
Het fietsverkeer - het vierde argument - zal definitief over de Hobbemakade en Jan Luijkenstraat moeten worden geleid, en tenslotte zijn de architectuur en het gebruik van de passage door de renovatie veranderd. Zo zijn de muren vervangen door grote glazen wanden, en aan beide zijden komen royale ingangen met druk voetgangersverkeer.

Vroeger vormde de doorrit een stadspoort, betoogt Pijbes, maar die tijd is voorbij. 'De passage vormt architectonisch met vier ingangen de natuurlijke entreehal en zal in de toekomst gebruikt worden voor straatmuzikanten, kleinschalige boekenmarkten, modeshows en andere culturele evenementen.'

'Mooiste fietspad ter wereld'
Tegenstanders, waaronder de actiegroep Red de Onderdoorgang, willen dat 'het mooiste fietspad van de wereld' behouden blijft. Ook stadsdeel Zuid was in het verleden voorstander van het openhouden van de onderdoorgang voor fietsers. Maar nu wil het stadsdeel onderzoeken of de passage alleen op sommige tijdstippen gesloten wordt voor fietsers, zoals in weekends, vakanties en bij de opening van exposities. Brommers en scooters zouden wel worden geweerd. (Het Parool)

Foto Marc Driessen
Marcdriessen.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden