Plus

Directeur Richard Zijlma: 'Geen angst, dit is niet de laatste ADE'

Woensdag begint het Amsterdam Dance Event. Ondanks de financiële tegenvallers van vorig jaar hoeven fans niet te vrezen dat het de laatste editie is, zegt directeur Richard Zijlma.

Josien Wolthuizen
Richard Zijlma - ADE-directeur zegt dat maatregelen zijn genomen om dit jaar efficiënter te werken. Beeld ANP
Richard Zijlma - ADE-directeur zegt dat maatregelen zijn genomen om dit jaar efficiënter te werken.Beeld ANP

"Het gaat financieel goed," zegt Zijlma. Begin oktober meldde het FD dat het festival onder curatele zou staan van moederbedrijf Buma/Stemra. Zijlma ontkent dat. "Dat klopt echt niet."

Hij beaamt dat vorig jaar verlies is geleden. "We zijn sneller gegroeid dan onze portemonnee en het afhaken van hoofdsponsor Sam­sung gaf een gat in de begroting. Dit jaar is een aantal maatregelen genomen om efficiënter te werk te gaan, dus we kijken uit naar een succesvolle editie. Mensen hoeven zeker niet bang te zijn dat dit de laatste editie is."

2500 artiesten
Het grootste clubfestival ter wereld begint aan zijn 22ste editie. Meer dan 2500 artiesten draaien op zo'n 500 feesten op 160 locaties. Voor de conferentie zijn 550 sprekers uitgenodigd. De organisatie verwacht een recordaantal bezoekers van 375.000.

Het festival richt zich niet meer alleen op traditionele dancemuziek: ook urban en hiphop hebben een belangrijke plek gekregen in de programmering. Op zaterdag is in de Ziggo Dome een megafeest, waar onder anderen Ronnie Flex optreedt.

"We hebben er bewust voor gekozen urban bij ADE te betrekken," zegt Zijlma. "Twee jaar geleden zijn we al begonnen met ADE Beats, een platform voor hiphop, bass en beats. Dat zag ik als voorbode voor het meer integreren van urban in ADE."

"In die zin zijn we ook een soort opensourceplatform, waarbij je ontwikkelingen die in het genre ontstaan altijd zal terugzien op het festival. Op die manier kunnen we nog lang relevant blijven."

Conferentie
Technologie heeft dit jaar ook zijn weg naar ADE gevonden, met een speciale conferentie in het DeLaMar Theater in samenwerking met Paylogic. Daar wordt onder meer gesproken over de impact van blockchaintechnologie in de muziekwereld.

Zijlma: "We willen de ontwikkelingen laten zien op elk gebied binnen de context van de muziekindustrie, dus ook op technologisch gebied."

Woensdagavond wordt ADE geopend met een gratis concert van Richie Hawtin op de Nieuwmarkt en een concert van het Metropole Orkest en Jameszoo in de Melkweg. Het festival eindigt in de ochtend van maandag 23 oktober.

Lees de komende dagen alles over ADE in ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden