Directeur Pantar maakt plaats voor 'frisse wind'

Pantar moet op zoek naar een nieuwe directeur. Rutger van Krimpen vertrekt in september bij het gekortwiekte Amsterdamse sociale werkbedrijf.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Pantar krijgt de komende jaren een kleinere rol bij het aan werk helpen van Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeenteraad beslist daarover binnenkort definitief.

Aan de vooravond van die veranderingen wil Van Krimpen de weg vrijmaken voor een nieuwe directeur, ook al omdat hij gelet op zijn leeftijd (64) de nieuwe ommezwaai voor Pantar niet kan afronden voor zijn pensioen.

Loonkostensubsidie
Van Krimpen kwam in 2013 naar Pantar met de ambitie veel meer arbeidsgehandicapten met een loonkostensubsidie te detacheren bij andere werkgevers.

Dat is gelukt, vindt hij. Van een traditionele sociale werkplaats is het een modern 'werkleerbedrijf' geworden. "Van de tweeduizend mensen die binnen in een beschutte werkomgeving zaten, zijn er nu nog maar duizend over. We hebben een serieuze inhaalslag gemaakt om mensen naar buiten te brengen."

Reorganisatie
Onder druk van de zware bezuinigingen door de rijksoverheid waren het roerige jaren voor Pantar. Dat begon al meteen met een zware reorganisatie die de gemeente als enige aandeelhouder 8 miljoen kostte. Ook in 2016 en 2017 moest Pantar met 7 miljoen extra gemeentegeld overeind gehouden worden.

Die periode wordt binnenkort afgesloten met de beslissing om Pantar minder belangrijk te maken. Een nieuw gemeentelijk programmabureau moet bedrijven warm maken om arbeidsgehandicapten aan werk te helpen, gesteund door een loonkostensubsidie.

Brouwerij De Prael
Bij de sociale werkplaatsen van Pantar, sociale firma's zoals brouwerij De Prael, de gemeente én bedrijven heeft Amsterdam nu in totaal 4200 arbeidsgehandicapten aan het werk. Dat moeten er 4500 worden per 2021.

Pantar krijgt een kleinere rol als vangnet, als het echt niet lukt om iemand onder te brengen in het bedrijfsleven of bij sociale firma's. Van Krimpen kan zich daar goed in vinden, zegt hij. Pantar krijgt een andere rol, zegt hij, om mensen die het schort aan werknemersvaardigheden 'arbeidsfit' te maken en voor wie een terugval heeft. "Meer een doorstroomhuis."

Salaris
Daarmee staat Pantar voor een 'frisse start' en daar hoort een nieuwe directeur bij die zo'n nieuwe periode van vier tot vijf jaar ook kan afronden, vindt Van Krimpen.

Vanuit de gemeenteraad werd daar ook al op aangedrongen, zoals een meerderheid de kleinere rol van Pantar ook aanleiding vond om het salaris van de Pantardirecteur onder de 'wethoudersnorm' van 154.000 euro te brengen.

Lees ook: 'Arbeidsgehandicapten zullen tussen wal en schip vallen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden