Directeur van de Oude Kerk Jacqueline Grandjean en Onno Kaldenberg van de brandweer

Plus

Directeur Oude Kerk: 'Over vuurwerk maak ik me zorgen'

Directeur van de Oude Kerk Jacqueline Grandjean en Onno Kaldenberg van de brandweerBeeld Joris van Gennip

De brand in de Notre-Dame heeft diepe indruk gemaakt in de Oude Kerk. Directie en brandweer hebben het oudste gebouw van Amsterdam op de radar staan. 'We hebben alles drie keer doorgedacht.'

Zou een automatisch brandalarm afgaan in de Oude Kerk, dan rukt de Amsterdamse brandweer onmiddellijk uit. Niet met één, maar standaard met twee brandweerwagens, elk met een andere aanrijroute. Dit in verband met de drukte in de stad en de kans dat een van beide wagens vast komt te staan.

De Oude Kerk, toch een beetje de Notre-Dame van Amsterdam, staat op de radar, wil Onno Kaldenberg maar zeggen. "Een kaarsrechte provinciale weg naar de brand zou handiger zijn, maar dat is in de binnenstad nu eenmaal niet de situatie. We moeten overal rekening mee houden, we denken alle scenario's drie keer door en blijven ze tegen het licht houden."

Oudste gebouw
Als adviseur brandveiligheid van de Brandweer Amsterdam is Kaldenberg met een zekere regelmaat in de kerk die geldt als oudste gebouw van de stad. Zo ongeveer twee keer per half jaar bezoekt een contingent 'nieuwelingen' bij de brandweer de Oude Kerk in het kader van hun kennismaking met de stad. "Dan kunnen ze met eigen ogen zien wat je als brandweerman in Amsterdam kunt tegenkomen."

Vaak is het nog niet nodig geweest, gelukkig zou je zeggen. Ja, in de nieuwjaarsnacht van 2016, toen een vuurpijl onder een van de dakpannen van een bijgebouw terechtkwam en een behoorlijke brand veroorzaakte.

Volgens directeur Jacqueline Grandjean van de Oude Kerk is daarmee ook meteen het 'absolute zorg­moment' genoemd. "Over vuurwerk maak ik me écht zorgen. We schrijven daar regelmatig brieven over met de burgemeester, want we voelen ons daar allesbehalve senang over."

In de Oude Kerk heeft de catastrofale brand in de Notre-Dame, een kerk die ongeveer in dezelfde periode is gebouwd, diepe indruk gemaakt, vertelt Grandjean. "De hele avond ratelde de groeps-app van onze medewerkers. Iedereen vindt dit vreselijk en natuurlijk betrek je dat ook op jezelf. Bang worden we er niet van: wij hebben onze brandpreventie goed op orde."

Rechttoe, rechtaan
Kaldenberg wijst op de maatregelen die zijn genomen. "Daarboven hangen blussystemen. Als er brand uitbreekt kunnen wij daar water op aansluiten en dienen ze als een soort sprinklersysteem. Ook zijn er droge blusleidingen bevestigd in het dak. Dat is extra aangebracht door de eigenaar van de kerk: het is geen verplichting als gevolg van wetgeving."

Het massieve, houten dak van de Oude Kerk is hier tientallen meters hoog. Van binnen kun je goed zien hoe ingewikkeld het moet zijn een brand in zo'n eeuwenoud, monumentaal, gebouw te voorkomen en, mocht die toch uit­breken, te blussen. Maakt het hem wel eens zenuwachtig? Kaldenberg denkt even na.

"Dat valt mee. Je moet van tevoren alles doordenken, waar moet je rekening mee houden, wat kan er gebeuren? En uiteindelijk is deze ruimte rechttoe, rechtaan. Het is veel ingewikkelder als je allemaal kleine, afgesloten hokjes hebt."

Iedereen kent het uitgebreide collectie-evacuatieplan uit zijn hoofd, vertelt Grandjean in een van de 'schatkamers', de ruimte waar ook topstuk Interieur van Oude Kerk van Emanuel de Witte hangt.

"Welke kunst is categorie A, welke B en welke C? Als er iets gebeurt, weet iedereen dat categorie A het eerst moet worden geëvacueerd. Vrijwel alle ruimtes waar we kunst hebben grenzen aan de straat. In geval van nood moet je desnoods een baksteen door de ruit gooien om de collectie veilig te stellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden