Directeur kunstcentrum De Appel ontslagen

De arbeidsovereenkomst van directeur Lorenzo Benedetti van kunstcentrum De Appel in Amsterdam wordt per 1 februari ontbonden. Dat heeft de kantonrechter woensdag bepaald.

Redactie
Het bestuur van De Appel had om beëindiging van de arbeidsovereenkomst gevraagd. Beeld Archief
Het bestuur van De Appel had om beëindiging van de arbeidsovereenkomst gevraagd.Beeld Archief

Het verschil van inzicht tussen het bestuur van De Appel en Benedetti is te groot. Er valt geen verbetering in te verwachten, constateert de kantonrechter.

Het bestuur van De Appel had om beëindiging van de arbeidsovereenkomst gevraagd. Het bestuur heeft kritiek op het functioneren van de directeur. Benedetti vindt zelf dat hij uitstekend functioneert. Volgens de kantonrechter miskent Benedetti de ernst van de kritiek op zijn functioneren, terwijl medewerkers de problemen al langere tijd ervaren.

Dynamisch en innovatief
Bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen vond destijds tijdens het aantreden van de Italiaan dat hij 'een nieuwe gezichtsbepalende directeur is, die garant staat voor een dynamisch en innovatief programma dat gericht is op een zowel breed als professioneel publiek'.

Ondertussen is het bestuur van De Appel tot de conclusie gekomen 'dat de samenwerking niet zo verliep als we hadden gehoopt'. 'We zijn nog steeds enthousiast over de artistieke kwaliteiten van Lorenzo, maar voor het leiden van een instituut en alles wat daar intern en extern bij komt kijken zijn ook andere kwaliteiten nodig. Het spijt ons zeer, maar we gaan op zoek naar iemand anders,' zei Van Huffelen eerder tegen Het Parool.

Rapport
De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) verwacht op korte termijn een rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van Els Swaab. Die onderzoekt het beleid van het bestuur van het internationaal instituut voor hedendaagse kunst in de hoofdstad.

Benedetti krijgt geen vertrekvergoeding mee, omdat daar niet om is gevraagd en niet gebleken is dat De Appel ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden