Directeur In 't Hout moet weg bij Amfi

AMSTERDAM - Liesbeth in 't Hout, directeur van het Amsterdam Fashion Institute, verlaat de opleiding per september. Gedwongen. Haar contract wordt niet verlengd.

Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) maakt als sinds 1992 deel uit van de Hogeschool van Amsterdam, maar opereert relatief zelfstandig. Zo is het Amfi de enige opleiding binnen de HvA met een eigen directeur. En ook na het vertrek van In 't Hout blijft de school een eigen directeur houden.

Ondertussen liggen de directie van het Amfi en die van de HvA geregeld met elkaar overhoop; de directie van de HvA wil de organisatie door middel van een domeinstructuur zoveel mogelijk centraliseren, terwijl In 't Hout zich hard maakt voor een 'status aparte' van het Amfi.

''We vinden het prima om samen te werken met opleidingen op het gebied van media en informatie. Maar contacten met internationale modeopleidingen en de modeindustrie zijn voor ons belangrijker dan de interne samenwerking met andere opleidingen. Het Amfi wil mensen opleiden die in de mode aan de slag kunnen,'' aldus In 't Hout.

Peter van Gorsel, verantwoordelijk voor de invoering van de domeinstructuur op de HvA, onthoudt zich van elk commentaar. Volgens sympathisanten van het Amfi - en dat zijn er nogal wat in de modewereld - krijgt In 't Hout geen nieuw contract omdat de directie van de HvA haar 'te lastig' vindt.

''De domeinstructuur van de HvA laat geen ruimte voor een individuele aanpak van deze bijzondere modeopleiding. Dit is het zoveelste voorbeeld van de incompetente bestuurscultuur van de overheid,'' zegt Roland Kahn, directeur van CoolCat en lid van de adviesraad van het Amfi.

In 't Hout volgde in 2005 Pauline Terreehorst op, die sinds 2002 directeur was. ''Het Amfi heeft roerige tijden achter de rug. Liesbeth is heel belangrijk voor die school. Sinds zij directeur is, gaat het steeds beter met het Amfi. Ze heeft goede contacten in de modewereld en ze heeft een enthousiast team van leraren om zich heen verzameld,'' zegt Narda van 't Veer, eigenaar van agentschap Unit en lid van de adviesraad.

Kahn en Van 't Veer benadrukken het belang van een goede modeopleiding voor het Amsterdamse bedrijfsleven.

''Heeft het Amfi eindelijk een goede directrice, één met visie, gaat het om macht en ego's binnen de Hogeschool van Amsterdam. Te triest voor woorden,'' zegt Kahn.

Op de 'We want Liesbeth in 't Hout for Amfi'-pagina die donderdag op Facebook werd aangemaakt, stromen momenteel nog meer verontwaardigde reacties binnen.

Van ontslag is geen sprake, want In 't Hout heeft bij haar aanstelling zelf om een contract van vier jaar gevraagd. ''Die termijn leek me in eerste instantie voldoende, maar er is veel gebeurd in de loop van die vier jaar. Het Amfi is op de goede weg, maar we zijn er nog niet. Ik vind het jammer dat er geen gehoor is gegeven aan mijn vraag om mijn contract te verlengen, want ik zou graag afmaken wat aan vernieuwing is ingezet.'' (HET PAROOL)

Liesbeth in 't hout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden