Directeur Huisartsenpost Amsterdam weg

Directeur Paul Rijksen van Huisartsenposten Amsterdam (HpA) vertrekt, naar eigen zeggen in goed overleg. De onder zijn bewind opgestelde verbeterplannen voor de HpA voldoen niet.

Illustratie Beeld Ellen Mandemaker
IllustratieBeeld Ellen Mandemaker

De HpA heeft het al langer moeilijk: telefonische wachttijden zijn veel te lang. Niet zelden moeten bellers langer dan een half uur wachten op hulp, terwijl de geldende norm op twee minuten ligt.

Bovendien is er een dusdanig nijpend personeelstekort dat de post aan de Jan Tooropstraat in West deze zomer 's nachts noodgedwongen de deuren sluit. Rijksen stelde verbeterplannen op om die problemen aan te pakken.

Inspectie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet al langer onderzoek naar de voortgang van de verbeterplannen van Rijksen en de HpA en constateerde onlangs dat ze te weinig resultaat opleveren.

De plannen waren wat de Raad van Toezicht betreft zo slecht nog niet. De uitvoering ervan wel. Die loopt achter op schema en vraagt, zo schrijft de raad maandagavond, om 'andere persoonlijke kwaliteiten van de bestuurder'. Er wordt op korte termijn een interim directeur aangesteld.

Fraude
In december vorig jaar bleek bovendien dat medewerkers van HpA fraudeerden met medicatie en recepten. Volgens AT5 hield dat in een enkel geval zelfs in dat medewerkers recepten voor zichzelf of voor familieleden voorschreven.

Rijksen heeft dat destijds laten onderzoeken en aan de Inspectie gemeld, zegt hij maandag. Dat incident heeft niets te maken met zijn naderende vertrek, benadrukt de scheidend bestuurder.

Lees ook: Voor elke bloedneus een belletje: riskant voor 'echte' patiënten

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden