PlusAchtergrond

Directeur Hotel V wil niet bijdragen aan drukte in Amsterdam

Niet op de Dam, niet in De Hallen: het nieuwe Hotel V, in een oud, grijs kantoorpand van de Geestelijke Gezondheidszorg, ligt verstopt in Amsteldorp. 'Ik wil niet bijdragen aan de drukte in de binnenstad.'

Herman Stil
In een oud kantoorpand dat al 12 jaar leegstaat, opent binnenkort de derde vestiging van Hotel V Beeld Rink Hof
In een oud kantoorpand dat al 12 jaar leegstaat, opent binnenkort de derde vestiging van Hotel VBeeld Rink Hof

'Het is een ontzettend mooi pand," zegt Tom Espinosa van Hotel V. "Zie je dat niet? Je moet er ook niet alleen maar langsrijden. Je moet echt even goed gaan staan en kijken."

Als een klopgeest staat de jarenzeventigkolos onder de rook van het Amstelstation tussen de jarenvijftighuizen in Amsteldorp, net zichtbaar vanaf de doorgaande weg. Je registreert het, maar ziet het nooit.

"Ik fietste er altijd langs op weg naar voetbal," zegt Espinosa. "Ik vind Amsteldorp al prachtig: een leuk, treurig dorpje. Er zit geen horeca, er zijn geen winkels. En daar straalt dan plotseling zo'n kantoorgebouw met grindgevel, een beetje een fremdkörper tussen alle huizen."

Begin jaren zeventig leek het vast een prima plek voor een kantoor van de Geestelijke Gezondheidszorg. Maar als de kantorenwereld de zevenduizend vierkante meter al twaalf jaar links laat liggen, wat heeft een hotel er dan te zoeken? Zeker een stadshotel als Hotel V, dat met vestigingen aan het Frederiksplein en de Nes niet dieper in het centrum kan zitten.

"Van alle dingen die we tot nu hebben gedaan, is dit het pittigste," erkent Espinosa. "Als je Amsterdam maar een klein beetje kent, dan twijfel je al of er op die plek ook maar iets zal aanslaan. Het is geen geheid succes, dit kan ook misgaan. Je moet aan iedereen uitleggen waar het is. Er staat al weken een bouwbord dat wij eraan komen, maar het valt niemand op. Deze plek zit niet in het hart van Amsterdammers."

"Voor het geld hadden we het niet hoeven doen. Hiervoor moet je wel idealistisch zijn. Maar Amsterdam is vol, dus moet je op zoek naar plekken waar het nog niet zo vol is. Nadat we met Hotel V aan de Nes neerstreken, hadden we op de Dam aan de slag gekund, in de A'dam Toren of in De Hallen. Het zou veel meer zekerheid hebben gegeven. Maar ik zie het ook drukker worden in de binnenstad. Wil je daar dan weer verder aan bijdragen?"

Buitenlanders
"Ik baal ervan dat nieuwe hotels in Amsterdam worden gedomineerd door buitenlandse ketens. Meininger bouwt nu bij het Amstelstation, Crowne Plaza op Overamstel. Hoxton is Brits, W Amerikaans, Standard is hier op zoek. Ze vliegen allemaal personeel van buiten in, trekken hun eigen buitenlandse doelgroep. Ik vind dat Amsterdam meer verdient dan zulke hotels."

Espinosa (54), geboren in Amsterdam-West, profileert zich graag als elfde-generatie Amsterdammer. " Waar is de Amsterdammer? Amsterdammers hebben ontzettend veel te bieden."

"Het hotelbeleid van de gemeente mag van mij nog wel wat strenger. Ik sta achter het spreidingsbeleid voor hotels. Amsterdam heeft veel te lang het aantal nieuwe hotels boven kwaliteit gesteld. Wat heeft de stad nu aan hotels met vijf- of achthonderd kamers."

Maar je kunt het ook niet maken Amsterdam helemaal voor jezelf te houden. Ik denk dat het mogelijk is een hotel voor bezoekers en voor Amsterdammers neer te zetten."

Maar op deze plek? "Ik ben er niet gerust op, alleen een hotel zou het hier nooit redden. Maar met een restaurant trek je ook Amsterdammers. Dan heb je iets. The Lounge moet ook zo snel mogelijk open, 21 juni, alhoewel ik net een hele lange lijst van de aannemer heb gekregen met alle bouwfouten."

"Ik denk niet dat het vanaf het begin heel veel mensen zal trekken. Het zal moeten groeien. Maar we liggen op fietsafstand van de binnenstad en zeg nu zelf. Dauphine, de Kas, Merkelbach en Riva redden het ook."

"We kunnen echt culinair wel een potje breken, dat hebben we ook laten zien in The Lobby aan de Nes. Maar dit restaurant wordt veel groter, met een terras. Onder in het gebouw komt de Palm Room, voor evenementen. Het is echt leuk om te proberen juist op deze plek energie los te krijgen."

Vierenhalve ster
Het hotel gaat in augustus open of veiliger: in het najaar. 91 kamers krijgt het, van 'vierenhalf­sterrenniveau'. "Kan ik makkelijk zeggen, want de hotelsterren bestaan niet meer. Ik wil vooral niet de indruk wekken dat het vijfsterren is; dan krijg je meteen van die types met oortjes."

"Je moet ook leuke mensen in je hotel hebben, gasten, bezoeker en personeel. Ik wil dat handpicked Amsterdammers voor me werken, alhoewel dat wel een uitdaging is qua dienstverlening. Maar we leren ze wel om direct te zijn op een prettige manier."

Tom Espinosa Beeld Rink Hof
Tom EspinosaBeeld Rink Hof

Het gebouwontwerp bepaalt de uitstraling "Het krijgt helemaal een jarenzeventiggevoel, de laatste periode dat we nog echt positief in het leven stonden. Niet alleen de inrichting wordt geïnspireerd op de seventies, maar ook de kleding van het personeel en het menu. Je kunt nergens meer 'Tong Picasso' krijgen."

Duurzaamheid was een voorwaarde, maar ook lastig met een 44 jaar oud gebouw. "Duurzaamheid is vooral ook het hergebruik van zo'n gebouw in plaats van sloop. Maar nog veel belangrijker vind ik sociale duurzaamheid. Dat je iets voor de buurt betekent, iets voor de stad."

"Hotels zijn niet zo populair in de stad en dat kan ik me als
Amsterdammer heel goed voorstellen. Ik ben eerst met de buurt gaan zitten. Dat ging er goed in, Amsteldorp kijkt natuurlijk ook al twaalf jaar tegen een leeg gebouw aan."

"Met deze erbij, zitten we met Hotel V aan de limiet. We zijn nu wel heel erg diep gegaan. Drie hotels zijn nog wel te managen. Als het er meer worden, dan verlies je de authenticiteit. Misschien nog eentje dan, als de volgende generatie ermee wil doorgaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden