Plus

Directeur bij afscheid: 'PTA moet wijken voor brug over het IJ'

Achttien jaar gaf René Kouwenberg leiding aan cruiseterminal PTA. Trots op wat hij heeft bereikt, maar teleurgesteld in de gemeente neemt hij nu afscheid.

Marc Kruyswijk
PTA-directeur André Kouwenberg: 'Het gekrakeel gaat nog jaren duren' Beeld Marc Driessen
PTA-directeur André Kouwenberg: 'Het gekrakeel gaat nog jaren duren'Beeld Marc Driessen

Natúúrlijk is René Kouwenberg soms verdrietig over hoe de stad de afgelopen jaren met Passagiers Terminal Amsterdam (PTA) is omgesprongen. "We zijn op een geven moment een soort kop van Jut geworden van alles wat er mis is met het massatoerisme."

"De gemeente schetste het beeld dat cruisegangers bij aankomst linea recta naar de Wallen gaan en alleen maar pizzapunten eten en overlast veroorzaken. Dat heeft het voor ons wel ingewikkeld gemaakt."

Onlangs kondigde Kouwenberg zijn afscheid aan als directeur van de PTA. De 64-jarige Zaandammer heeft besloten dat het na achttien jaar duwen en trekken genoeg is geweest. Hij wil meer tijd en aandacht kunnen besteden aan het thuisfront.

Toen hij vorige week maandag zijn vertrek aankondigde, kreeg hij van de gemeente Amsterdam de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt. Die wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste tien jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.

Recordaantal schepen
Verdriet is overigens niet het gevoel dat overheerst, zegt Kouwenberg op zijn werkkamer, terwijl buiten groepen toeristen gedwee achter een reisleider met een bordje aanlopen ('dat is een riviercruise').

Hij is trots op wat hij heeft bereikt: in zijn laatste seizoen als baas van de PTA lag een recordaantal van 182 cruiseschepen langs het golvende gebouw op de Piet Heinkade. "Dat er zo veel over ons wordt gepraat, kun je ook zien als compliment, denk ik dan maar."

Hij zit er opgeruimd bij en lijkt blij dat de klus er bijna op zit. Tegelijk geeft hij toe dat hij zijn greep op de discussie over de terminal af en toe is kwijtgeraakt.

Er wordt geklaagd over drukte rond de terminal, soms ook als er helemaal geen schip langs de kade ligt. "Er is inderdaad onrust. Het gekrakeel gaat nog jaren duren."

Oorzaak van dat gekrakeel is níet de aanwezigheid van de duizenden cruisegangers die in de binnenstad zo massaal aanwezig zouden zijn, want dat is niet zo, zegt Kouwenberg.

"We praten over één procent van de bezoekers aan ­deze stad. In de branche geldt: hoe kouder hoe ouder. De gemiddelde leeftijd van cruisepassagiers ligt in Amsterdam boven de 50. Dat zijn géén mensen die overlast veroorzaken, maar precies wat deze stad zegt te willen: kwaliteitstoeristen. Toch is de sfeer rond de Passagiers Terminal Amsterdam soms vervelend te noemen en daar heeft de gemeente aan bijgedragen."

Verwaterende druk
Kouwenberg doelt vooral op de manier waarop toenmalig toerismewethouder Kajsa Ollongren haar streven de PTA te verplaatsen heeft vormgegeven: de terminal zou schuldig zijn aan een binnenstad die steeds drukker werd.

"Maar verplaatsen heeft geen zin, dat is een maatregel die wordt genomen voor de bühne. Amsterdammers worden voor de gek gehouden."

Ook cruisegangers die in de Coenhaven van boord gaan, willen naar het centrum, zegt hij. "Vanaf de Piet Hein­kade kunnen ze te voet, verwatert de drukte eigenlijk al voordat men bij CS aankomt. straks komen ze massaal uit touringcars, want er is daar geen goed openbaar vervoer, die ze vanuit het havengebied naar het centrum brengen. Het effect zal averechts zijn: meer massaliteit in plaats van minder."

Geen duidelijke lijn
Inmiddels denkt Kouwenberg dat 'de drukte' ook niet aan de basis heeft gelegen van het voornemen de PTA te verplaatsen. "De stad wil ons hier weg hebben omdat we in weg zitten voor de aanleg van een brug, maar de wethouder gebruikte steeds de drukte als argument. Dat vind ik teleurstellend."

Als directeur van de PTA heeft hij zich af en toe een speelbal gevoeld van de emoties in de stad. "Ik mis een duidelijke lijn bij de gemeente. Wat ze doen is hapsnap, terwijl wat Amsterdam nodig heeft een Marshallplan is."

"Wat voor stad willen we zijn en wat is daarvoor nodig? Daar ga ik niet over. Ik zou liever twee cruiseterminals hebben dan één, maar de gemeente moet duidelijkheid bieden en keuzes durven maken."

"Kunnen wij gaan voor maximale groei of niet? De situatie waarin wij nu zitten is vooral onzeker, pas eind volgend jaar valt er een beslissing over onze toekomstige locatie. Het debat over de PTA zal nog een tijd doorgaan."

1%

Slechts één procent van de toeristen komt volgens scheidend PTA-directeur André Kouwenberg met een cruiseschip naar Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden