Theodor Holman Beeld Artur Krynicki
Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Directeur Atasoy is een tyfus-roepende in de woestijn

PlusColumn

Wat begrijp ik wél?

Ik begrijp dat je, als isla­miet, je kind graag op een islamitische school doet. Hoewel ik vind dat de overheid hier geen geld aan mag bijdragen - als je iets speciaals wil, moet je dat zelf betalen - kan ik me voorstellen dat je het spirituele klimaat in het Westen onbegrijpelijk vindt.

Maar dan wil je, als ouder, toch dat je kind naar een goede school gaat.

Misschien overweeg je het Cornelius Haga Lyceum.

Dat de AIVD ontdekt dat er haatpredikers les geven, zou mij als ouder al onrustig maken. Ik bedoel, ik stuur mijn kind naar een middelbare school zodat hij straks een mooie studie kan volgen, en niet om opgeleid te worden teneinde zichzelf ergens op te blazen.

Vervolgens ontdekt de AIVD dat directeur Atasoy de Wet Normering Topinkomen overtrad en zichzelf behoorlijk heeft bevoordeeld. Dat erkent de directeur en die zegt dat hij het bedrag dat hij te veel ontving, in delen zal terugbetalen.

Als islamitische ouder zou ik het daarvan nog ongemakkelijker krijgen.

Dan lees ik: 'Een derde van het salarisbudget voor de 32 personeelsleden gaat vooral naar Atasoy.'

Ook als één van de 32 personeelsleden zou ik me dan al behoorlijk verneukt voelen.

Vervolgens de reactie van de directeur van een onderwijsinstelling op theologische grondslag: "Als de AIVD een bericht wil uitdoen, moet die met tyfusbewijzen komen of anders zijn tyfusbek houden."

Dat je boos bent - alla... (No pun intended). Maar dat je als directeur zo scheldt, wat zegt dat over je theologische inzichten?

Sanctioneert het geloof van waaruit je les wilt geven, deze scheldwoorden? Waarbij ik me vooral afvraag of het linken van gedrag met een destijds dodelijke ziekte onderwijskundig gezien een theologisch onderwijsdoel heiligt. Anders gezegd: vinden islamitische leraren het vocabulaire van hun directeur pedagogisch verantwoord? Als het antwoord 'ja' is, wil ik daar dan mijn kind aan blootstellen?

Ware ik een mohammedaan, kende ik de Koran zoals een christen de Bijbel ongeveer kent, dan zou ik mijn kind niet op dat lyceum doen, of er af­halen mocht hij of zij er al opzitten.

Je wilt toch voor je kind het beste, en is een scheldende, frauderende directeur het bes­te voor je kind?

Als ik me een woordspeling mag permitteren: tot op heden is directeur Atasoy nog een tyfus-roepende in de woestijn.

Hij zal binnenkort de gang op worden gestuurd.

Richting uitgang.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden