Plus

Directeur Amstelland: 'Je kunt niet kwartetten met patiënten'

Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen verkeert in zwaar financieel weer met rode cijfers in 2015 en 2016. Interim-directeur Ad Huijsmans meent dat de bodem is bereikt.

Ziekenhuis Amstelland Beeld Google Street View
Ziekenhuis AmstellandBeeld Google Street View

U trad dit voorjaar aan. Wist u waaraan u begon?
Ad Huijsmans: "Ja. De kwaliteit van de administratie schoot tekort en qua financiën was er een structureel tekort van vele jaren terug. Jarenlang werd gerekend op incidentele meevallers, maar op een gegeven moment zijn die op. En onze tarieven zijn substantieel lager dan bij andere ziekenhuizen. Dat maakt het verschil tussen winst en verlies."

"De jaarrekening over 2015 is het keerpunt. Alles is daarin verwerkt. Ook de afwaardering van het gebouw. Deskundigen vonden dat niet nodig, maar onze accountant, KPMG, schatte het anders in. Je moet de jaarrekening een keer afmaken, dus is het gebouw met ruim 2 miljoen afgewaardeerd."

Is de discussie over afwaardering de reden dat de jaarrekening zo laat is?
"Ja. Plus het feit dat ik de zaak schoon wil overdragen aan mijn opvolgers. Ze kunnen een nieuwe start maken. Met een zwak fundament, de solvabiliteit (de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen, red.) is 10 procent, maar we hebben een gebouw verkocht, een lening afgelost en besparingen doorgevoerd."

Bij uw aantreden constateerde u dat het ziekenhuis grote risico's loopt met belangen in andere ondernemingen. Wat behelzen die risico's?
"Als je zowel eigenaar als klant bent, vervul je een of beide rollen niet goed. We hebben jarenlang veel te veel betaald voor ons laboratorium. Dat hebben we afgestoten, dat scheelt 1,4 miljoen euro per jaar."

"Ook de aandelen in Eyescan (bedrijf voor oogzorg, red.) hebben we verkocht. De deelnemingen gingen gepaard met niet betaalde koopsommen, verstrekte leningen en/of garanties op leningen. Dat kunnen we ons als klein ziekenhuis niet permitteren."

"We gaven ook 4 tot 6 miljoen te veel uit aan inkoop van goederen en diensten, bijna een derde van de kosten. We besparen er 2,6 miljoen op en dat wordt 4,4 miljoen. Er hoeft niemand weg van onze 800 medewerkers. Er komen zelfs mensen bij. Vergeleken met andere ziekenhuizen hebben we de hoogste arbeidsproductiviteit."

Er was jarenlang sprake van het afstoten van taken aan het VUmc. Daar heeft u een streep door gehaald.
"Het is logisch complexe zaken als transplantaties over te hevelen naar het VUmc en AMC, maar dat is allang gebeurd. Als je ook bevallingen en kindergeneeskunde afstoot, hou je te weinig over. Bovendien kun je niet kwartetten met patiënten. Zie het MC Slotervaart, dat verloskunde heeft overgeheveld naar het VUmc. Je ziet een groei van het aantal bevallingen bij Amstelland en het OLVG, niet bij het VUmc. Mensen kiezen voor kleinschalig, nabij. Ze laten niet met zich kwartetten door instellingen."

De vorige raad van bestuur van Amstelland stapte op vanwege een vertrouwensbreuk met de medisch specialisten. Draaide die breuk om de samenwerking met het VUmc?
"Ja, dat belastte de relatie. De afdelingen kindergeneeskunde en verloskunde trof ik in redelijk deplorabele staat aan, met hangende schouders. Over een jaar bestaan we niet meer, was het idee. Nu is er 18 procent groei bij verloskunde. Je moet schouder aan schouder staan in zo'n klein ziekenhuis, anders red je het niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden