Directeur Ally Derks vertrekt bij het IDFA

Oprichtster en algemeen directeur Ally Derks verlaat na bijna dertig jaar het International Documentary Film Festival Amsterdam. In 2017 worden haar taken overgenomen door kunstenaar/bestuurder Barbara Visser.

Ally Derks Beeld IDFA
Ally DerksBeeld IDFA

'Dertig prachtige jaren waren het en afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Maar het is mooi geweest," aldus Derks. "Ik laat het IDFA in goede handen achter bij mijn zeer gewaardeerde, professionele en betrokken collega's. Ik zie de toekomst voor zowel IDFA als mijzelf vol vertrouwen tegemoet."

Derks (1958) was in 1988 medeoprichter van het IDFA. Er werden een week films vertoond in twee zalen van arthouse Alfa op het Leidseplein; in totaal waren er tachtig voorstellingen, die nog geen drieduizend bezoekers trokken.

Sindsdien groeide het IDFA uit tot 's werelds grootste en belangrijkste festival voor de documentaire. Dat lukte dankzij het zeer diverse aanbod, met documentaires die ergens over gaan en dus niet alleen aantrekkelijk zijn voor filmliefhebbers, maar ook voor een publiek dat de polsslag van de tijd wil voelen. Afgelopen jaar noteerde het festival 271.000 bezoeken.

Jaar als 'fellow'
Derks ontving in 2012 onder meer de Frans Banninck Cocq Penning van de stad Amsterdam. Vorig jaar werd ze ook al tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres benoemd door de Franse ambassadeur in Nederland. In 2011 kreeg Derks op het Canadese documentairefestival Hot Docs de Doc Mogul Award. Door het European Documentary Network werd zij uitgeroepen tot 'Documentary Super Hero', Indiewire noemde haar 'The High Priestess of Documentaries'.

Voor aanvang van de afgelopen editie van het festival had Derks al een uitnodiging ontvangen van de Duitse Robert Bosch Stiftung om vanaf februari 2017 een jaar als 'fellow' te gaan werken en wonen in Berlijn. Ze heeft nu besloten om daarna niet terug te keren. "Ik kan toch moeilijk tot mijn 67e blijven zitten, ik ben al een soort dinosaurus," aldus Derks. "Dit is een mooi moment om afscheid te nemen en het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie."

Barbara Visser
Derks gaat niet direct weg; de 29e editie vindt vanaf 16 november nog onder haar leiding plaats. Tijdens haar verblijf in Berlijn blijft ze als adviseur aan het festival verbonden, pas in november 2017, tijdens het dertig jarig jubileum, neemt Derks officieel afscheid van het IDFA.

De artistieke leiding van die 30e editie komt in handen van beeldend kunstenaar en filmmaakster Barbara Visser, momenteel IDFA-bestuurslid en voorzitter van de Akademie van Kunsten. Het IDFA-bestuur is voornemens om in het eerste kwartaal van 2018 een nieuwe artistiek directeur te presenteren. De huidige zakelijk directeur Cees van 't Hullenaar is vanaf 2018 algemeen directeur.

Het bestuur heeft begrip voor Derks' beslissing. "Wij zijn Ally natuurlijk enorm dankbaar voor hetgeen ze achterlaat: een sterke organisatie, een geweldig festival en een mooie toekomst," aldus bestuursvoorzitter Derk Sauer.

Barbara Visser ontving in 2008 uit handen van Willem-Alexander de Heinekenprijs. Beeld anp
Barbara Visser ontving in 2008 uit handen van Willem-Alexander de Heinekenprijs.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden