Update

Direct Wonen moet stoppen

Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting) adviseert woningzoekenden geen zaken meer te doen met Direct Wonen. Foto ANP Beeld
Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting) adviseert woningzoekenden geen zaken meer te doen met Direct Wonen. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft de vergunning ingetrokken van Direct Wonen, het grootste woning- en kamerbemiddelingsbureau van Nederland. Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting) adviseert woningzoekenden geen zaken meer te doen met Direct Wonen.

Het bedrijf wordt geschrapt van de lijst van ruim honderd bureaus met een vergunning. De gemeente zal een dwangsom incasseren als Direct Wonen weigert zijn werkzaamheden te staken. Deze dwangsom kan oplopen tot 40.000 euro per geconstateerde overtreding.

Het bedrijf overtreedt 'stelselmatig' de gemeentelijke regels, zegt wethouder Gerson. ''Goedkope woonruimte is schaars in deze stad. Woningbemiddeling is daarom aan strenge regels gebonden. Direct Wonen lapt veel van die regels aan zijn laars. Zelfs sociale huurwoningen worden met forse winsten doorverhuurd. Mensen moeten al lang genoeg op een woning wachten in Amsterdam, daar dragen dit soort situaties alleen maar verder aan bij. Genoeg reden om nu een duidelijke grens te trekken. Bovendien is Direct Wonen hier al diverse keren voor op de vingers getikt. Ze waren gewaarschuwd.''

Direct Wonen overtreedt de Amsterdamse verordening op de woning- en kamerbemiddelingsbureaus volgens de gemeente op diverse manieren. Zo zou het bedrijf woningen aanbieden zonder schriftelijke toestemming van de eigenaars (zowel corporaties en particuliere verhuurders). Die toestemming is een voorwaarde uit de verordening.

Daarnaast vraagt het bedrijf veel te hoge huren. ''Direct Wonen bemiddelt in woningen die soms voor een veelvoud van de maximale huur worden aangeboden.'' Bovendien wordt niet gecontroleerd of voor een woning een huisvestingsvergunning nodig is en of de woningzoekende recht heeft op een dergelijke vergunning.

De lijst met honderd bureaus met een vergunning staat op de site van Dienst Wonen: www.wonen.amsterdam.nl. Amsterdam is één van de weinige steden met een verordening op woning- en kamerbemiddelingsbureaus. Hiermee kan worden opgetreden tegen malafide bureaus.

Direct Wonen-bestuursvoorzitter Yvonne Swaans zegt ontsteld te zijn over het besluit. Zij herkent zich absoluut niet in de beschuldigingen van de gemeente. Het bedrijf heeft volgens haar wel eens fouten gemaakt, maar dat zouden uitzonderingen zijn. ''Wij denken echt dat we ons in Amsterdam van onze allerbeste kant hebben laten zien.''

Swaans stelde dat Direct Wonen alleen bemiddelt in sociale huurwoningen die worden doorverhuurd als de woningcorporatie daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Verder wees ze erop dat huurder en verhuurder zelf een huurprijs overeen mogen komen. Haar bedrijf wijst huurders er wel altijd op dat ze naar de huurcommissie kunnen stappen als ze te veel betalen. Direct Wonen overweegt naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden