Diplomatieke band met Suriname blijft koel

De diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Suriname blijven zeer koel. Nederland noch Suriname heeft op dit moment een ambassadeur in het andere land. Het lijkt er ook niet op dat daar snel verandering in komt, zo blijkt uit navraag.

Bouterse tussen zijn supporters. Beeld REUTERS
Bouterse tussen zijn supporters.Beeld REUTERS

De Nederlandse ambassadeur in Suriname Aart Jacobi werd in april van dit jaar teruggeroepen nadat het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet had aangenomen. Op de vraag aan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans of en wanneer Nederland weer een ambassadeur naar Paramaribo wil sturen, reageerde zijn woordvoerder zeer kort: 'Niet aan de orde.'

Ook Surinames president Desi Bouterse zei deze week dat Suriname er voorlopig voor kiest in Nederland vertegenwoordigd te blijven op een laag diplomatiek niveau. Hij vindt dat de Surinaamse belangen in andere landen groter zijn. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei in een toelichting dat de koele houding van Suriname ook te maken heeft met het feit dat Nederland volgens hem Bouterse nog steeds niet heeft geaccepteerd als democratisch gekozen staatshoofd.

SP-kamerlid Harry van Bommel en voorzitter Roy Ho Ten Soeng van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) willen dat de impasse in de verhoudingen doorbroken wordt. 'Een van beide landen moet terug naar diplomatieke vertegenwoordiging op het niveau van ambassadeur. Dan zal het andere land vanzelf volgen", aldus Van Bommel op de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

De omstreden amnestiewet regelt dat de verdachten van de Decembermoorden, waaronder de huidige president Desi Bouterse, hun eventuele straf zullen ontlopen. De vorige Nederlandse regering had hier grote moeite mee, omdat ze vond dat de rechtstaat in Suriname geweld is aangedaan.

De teruggeroepen ambassadeur Jacobi is inmiddels aan het werk als ambassadeur in China. De vorige Nederlandse regering had in februari, dus voor het terugroepen van Jacobi, al een nieuwe vertegenwoordiger voor Suriname benoemd: Lidi Remmelzwaal. Haar voordracht ligt echter nog altijd bij de Surinaamse regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden