Diplomaat Everts: 'We helpen Amerika in de spiegel te kijken'

Amerika werpt zich internationaal op als waakhond van de democratie. Maar voldoet het land zelf wel aan de standaarden die het eist van anderen? De Nederlandse diplomaat Daan Everts staat tijdens de presidentsverkiezingen op 6 november aan het hoofd van een internationale waarnemersmissie die deze vraag gaat beantwoorden. 'We helpen Amerika in de spiegel te kijken.'

Redactie
Mitt Romney en Barack Obama. Beeld ap
Mitt Romney en Barack Obama.Beeld ap

Enkele dagen geleden is de 71-jarige Everts aangekomen in Washington. Vanuit daar geeft hij de komende weken leiding aan een groep internationale verkiezingswaarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De organisatie houdt wereldwijd toezicht op verkiezingen. Ook bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen in september hielden vijf OVSE-waarnemers de vinger aan de pols.

'Ik zit in Washington met een kernteam van 10 man. Daarnaast hebben we nog zo'n 44 waarnemers verspreid over het hele land.' De waarnemersgroep is daarmee groter dan in voorgaande jaren, politieke noodzaak voor Amerika, denkt Everts. 'De VS erkennen meer dan vroeger dat het belangrijk is dat zij zich openstellen voor toezichthouders. Als je grote missies stuurt naar landen als Oekraïne en Kirgizië dan moet je als gevestigde democratie ook kunnen laten zien dat jij je aan je eigen regels houdt', aldus Everts, die al tal van waarnemersmissie over de hele wereld heeft geleid.

De OVSE-missie richt zich op verschillende aspecten van de verkiezingen, van campagnefinanciering en de registratie van stemmers tot de berichtgeving in de media. 'Daarnaast praten we met vertegenwoordigers van partijen, ngo's (niet-gouvernementele organisaties) en andere instellingen. Mijn taak is het om de meest saillante details eruit te lichten in de eindrapportage die wordt voorgelegd aan het congres', aldus Everts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden