Diploma hoger onderwijs erkend in Benelux

Alle diploma's van hogeronderwijsinstellingen in Nederland, België of Luxemburg zijn binnenkort automatisch geldig in alle drie de landen.

'Dit is een mooie mijlpaal en goed nieuws voor zowel studenten, onderwijsinstellingen als toekomstige werkgevers.' Beeld anp
'Dit is een mooie mijlpaal en goed nieuws voor zowel studenten, onderwijsinstellingen als toekomstige werkgevers.'Beeld anp

In 2015 tekenden de Beneluxlanden al een akkoord over de wederzijdse erkenning van bachelor- en masterdiploma's op universitair en hbo-niveau. Dat gaat nu ook gelden voor doctortitels en zogeheten associate degree-programma's.

De automatische erkenning moet een einde maken aan de nu nog lange en soms ook dure procedures om een bul over de grens geldig te laten verklaren, om werk op hun niveau te kunnen krijgen. De Benelux is de enige regio in Europa waar dergelijke diploma's automatisch worden erkend.

Mijlpaal
Het besluit werd in Brussel officieel goedgekeurd door onderwijsministers uit de drie landen. Namens Nederland zette minister Ingrid van Engelshoven haar handtekening. "Dit is een mooie mijlpaal en goed nieuws voor zowel studenten, onderwijsinstellingen als toekomstige werkgevers."

"Wederzijdse erkenning van diploma's is belangrijk, om mobiliteit in Europa te stimuleren," sprak de bewindsvrouw. "Om die stap te zetten moeten de transparantie en de onderwijskwaliteit op orde zijn. Binnen de Benelux heb ik daar groot vertrouwen in. Daarom is dit een goede stap, die als voorbeeld kan dienen voor de samenwerking in Europees verband."

De Benelux werkt ook aan automatische erkenning van mbo-diploma's, maar daarvoor moeten de opleidingen, bijvoorbeeld voor dierenverzorging, nog naar elkaar toegroeien, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra eerder deze week op een Benelux-bijeenkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden