Plus

Dion Beukeboom doet een aanval op werelduurrecord

Metingen wijzen uit dat Dion Beukeboom (29) komende week het werelduurrecord van Bradley Wiggins kan afpakken. Voor de Amsterdamse wielrenner is de poging zelf al een mentale overwinning.

Dion Beukeboom op de wielerbaan in Alkmaar, bij een van zijn vele trainingssessiesBeeld Ron Hoenson/Orange Pictures

Wicked Wednesday. Zo noemt Dion Beukeboom de dag dat hij het werelduurrecord gaat aan­vallen. Op woensdag 22 augustus volstaat het voor de Amsterdammer om in het Mexicaanse Aguascalientes in 60 minuten 1 meter verder te fietsen dan 54,526 kilometer, de afstand die Bradley Wiggins neerzette in 2015.

Niet dat het Beukebooms idee was die afstand aan te vallen. Hij moest er eerst van overtuigd worden dat hij de potentie heeft om het record te breken. Al in 2016 werd hij benaderd door Jim van den Berg, de trainer en bewegings­wetenschapper die in 2015 ook Thomas Dekker begeleidde bij diens poging.

Van den Berg wist dat in het atypische renners­lijf van Beukeboom - zwaar gebouwd en ruim 2 meter lang - enorm veel vermogen zat. Bovendien kan Beukeboom zich als geen ander in een aerodynamische tijdrithouding wurmen. Tel daar zijn ervaring op de baan bij op en Beukeboom is - in elk geval op papier -de aange­wezen persoon om het record aan te vallen.

Te lief en te aardig
Maar Beukeboom zelf geloofde niet in eigen kunnen. Hij geloofde al zijn hele leven niet in ­eigen kunnen. Daarom duurde het nog een jaar voordat hij instemde met het project.

Beukeboom is meervoudig Nederlands kampioen op de baan en staat in het peloton bekend als iemand die verschrikkelijk hard kan fietsen, maar eigenlijk is hij te lief en te aardig voor topsport. Hij cijfert zich liever weg voor anderen dan dat hij zelf wil presteren. Misschien wel daarom is hij bij het grote publiek ook een onbekende.

Nadat zijn omgeving hem had weten te overtuigen van de kans van slagen, kondigde hij in november 2017 toch de recordpoging aan. "Mijn hele leven ben ik overgevoelig geweest voor druk," zegt Beukeboom. "Ik kon er nooit mee omgaan. Ploeggenoten wijzen mij er soms op dat ik me meer moet bemoeien met de koers, omdat ik zij vinden dat ik beter ben dan ik zelf denk."

Hij begrijpt dat zijn recordpoging haaks staat op zijn karakter. "Ik ga lijnrecht in tegen de rode draad van mijn carrière: druk vermijden. Met de aankondiging van het aanvallen van het wereldrecord kijkt juist ­iedereen naar mij."

Tot op de millimeter
Beukeboom, die niet bekendstaat als een wereldtopper in het tijdrijden, nam een mental coach in de hand die hem moest leren om te gaan met de aandacht en de druk. Die coach is al bijna een jaar bezig met de zwakke plek in het lijf van de boomlange wielrenner: zijn hoofd.

"Voor ik hardop uitsprak dat ik de afstand van Wiggins wilde breken, moest ik daadwerkelijk in mezelf gaan geloven. Dat duurde lang. Ik moest geloven in het slagen, in het succes. Dat was mentaal een flinke stap."

Naast de mental coach heeft de renner een ­voltallig begeleidingsteam om zich heen ver­zameld om alle randvoorwaarden te creëren. De afgelopen maanden is gewerkt aan de tijdrithouding op de fiets, werd een keuze gemaakt voor een helm en een snelpak en is ook de fiets tot op de millimeter afgesteld.

54,526 km

Het werelduurrecord staat op naam van Bradley Wiggins. De Brit kwam in 2015 in Londen in 60 minuten tot een afstand van 54 kilometer en 526 meter.

Het beste materiaal ter wereld draagt ook weer bij aan Beukebooms geloof in zijn missie. Om klaar te zijn voor de aanval moest Beukeboom leren zijn onzekerheid opzij te zetten. Ook daarin was zijn trainer Van den Berg cruciaal. "Eigenlijk kan ik nog steeds niet trots zijn. Als ik het al niet kan zijn, wie dan wel? Van elke training maakte ik een recordjacht. Ik reed zo hard mogelijk om maar fier te kunnen zijn. Ik reed mezelf aan gort. Elke keer weer. Alles om maar trots op mezelf te zijn."

Extra fietstesten van 20 en 40 minuten werden de afgelopen maanden ingelast in het trainingsschema om sluimerende onzekerheid weg te nemen. Die testen wezen keer op keer uit dat de zelfbenoemde freak of nature mede door zijn imposante gestalte en aerodynamische houding het vermogen kan produceren dat genoeg moet zijn voor de afstand van Wiggins.

"Voor de buitenwacht lijkt het alsof ik zelf­vertrouwen heb. Dat is niet waar. Die houding neem ik aan om mijn onzekerheid te verbergen. Ik won een paar maanden geleden een tijdrit op continentaal niveau. Terwijl ik mijn eigen prestatie naar beneden haalde door te zeggen dat de tegenstand niet van het hoogste niveau was, stond Van den Berg met tranen in zijn ogen te kijken. Hij was ontzettend trots, terwijl ik juist meer van mezelf eiste."

Uitgelachen
Het mentale proces gaat woensdag zelfs nog ­tijdens de recordpoging zelf door. "Mijn eigen onzekerheid bestrijden wordt de grote uitdaging tijdens het uur. Bij slechte tussentijden moet ik mijn gedachten controleren. Normaal zou ik denken dat ik mijn familie teleurstel of beeld ik mij in hoe Wiggins voor de televisie mij zit uit te lachen en hoe ik vervolgens word afgemaakt in de Nederlandse media."

Daarom is een mentale strategie uitgedacht. Het uur wordt verdeeld in vijf blokjes waarbij elk deel een ander focuspunt centraal staat. Zo moet Beukeboom op een mantra-achtige wijze in het eerste deel denken aan zijn ritme, daarna aan de goede lijnen op de baan, vervolgens aan zijn houding en in het vierde blok zorgen dat zijn ademhaling stabiel is.

Alles om negatieve gedachten te verbannen. "Ik ga meer pijn lijden dan ik ooit eerder heb gedaan. Het wordt zo spannend dat ik er geen zin in kan hebben. Wicked Wednesday wordt verschrikkelijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden