Dion Bartels op zijspoor gezet

AMSTERDAM - De Amsterdamse advocaat A. van den End neemt de bedrijfsvoering van het kantoor van de geschorste Dion Bartels over. De voorzieningenrechter heeft vrijdag in een kort geding beslotendat het maandblad Quote en Bartels met hun beschuldigingen aan het adres van Bouwhuis Vastgoed onrechtmatig hebben gehandeld. Op de website van Quote is een grote rectificatie verschenen, waarin de hoofdredactie meldt dat beschuldigingen van fraude en verduistering aan het adres van Bouwhuis naar het oordeel vande rechter op onvoldoende feitengebaseerd zijn.

Directeur Jonald Bouwhuis en de oud-politicus Hans Wiegel, het boegbeeld van de vastgoedgroep, werden door Quote en door Bartels fel op de huidgezeten,omdat er met de bedrijfsvoering veel mis zou zijn.

De rechter vindt dat de beschuldigingen niet aannemelijk gemaakt zijn en heeft Quote opgedragen de omstreden stukken van de site te verwijderen en een omvangrijke rectificatie te plaatsen.

De publicaties in het blad waren deels gebaseerd op informatie afkomstig van Dion Bartels, de reladvocaat in Zeist, voor wie het een zwarte week was. De Raad van Discipline schorste hem eerder deze week op verzoek van de deken van de Orde van Advocaten, omdat hij zijn bedrijfsvoering niet op orde heeft.

Bartels werft agressief cliënten onder beleggers in allerlei fondsen, die hij eerst zelf van een kwalijk luchtje voorziet. Met grote mail- en advertentiecampagnes roept hij al dan niet bezorgde beleggers op hun belangen bij hem onder te brengen, tegen een eenmalig bedrag van duizend euro en tien procent van het 'teruggehaalde' geld.

In het geval van Bouwhuis Vastgoed benaderde hij de beleggers rechtstreeks, omdat hem anoniem een usb-stick bezorgd zou zijn met hun adressen. Op de zitting eerder deze week werd duidelijk dat de ex-vrouw van Bouwhuis zich in de echtscheidingsprocedure laat bijstaan door het kantoor van Bartels en daarbij gevoelige informatie heeft ingebracht.

Bartels werd met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd geschorst, een weinig voorkomende maatregel in de advocatuur. De bedrijfsvoering op zijn kantoor wordt overgenomen door Van den End.

Bartels, die in de Quote-zaak van de rechter tehoren kreegdat hij zijn campagnes moet staken, op tal van punten onrechtmatig handelde en alle Bouwhuis-adressen aan de firma moet overleggen, moet de inschakelingvan Van den End zelf betalen. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden