Dino Soerel wil getuigen tegen Willem Holleeder

Dino Soerel, Willem Holleeders tot levenslang veroordeelde ex-compagnon, heeft zich bij de rechtbank aangeboden als getuige in de zaak tegen Holleeder. Die liegt volgens Soerel over hun band.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Soerel is veroordeeld voor onder meer het samen met Holleeder laten liquideren van de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Het geven van die moordopdrachten staat ook op de aanklacht tegen Holleeder in zijn grote liquidatieproces dat zich naar de apotheose sleept.

Cruciaal is 'het driemanschap' dat Holleeder, Soerel en de in 2011 geliquideerde crimineel Stanley Hillis volgens justitie hebben gevormd. Het trio zou rivalen hebben laten vermoorden. Zowel Holleeder als Soerel ontkent dat.

Strikt vertrouwelijk
In de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp wordt maandag misdaadverslaggever Peter R. de Vries opnieuw verhoord. Dat gaat ook over de band tussen Holleeder en Soerel.

De Vries heeft onlangs een geluidsopname ingebracht van een telefonisch gesprek van ruim een uur dat hij in 2011 met Holleeder voerde - via de telefoon van diens advocaat Stijn Franken. Dat gesprek volgde op een strikt vertrouwelijke brief die Holleeder via Franken aan De Vries had toegespeeld. De inhoud daarvan mocht hij alléén naar buiten brengen als Holleeder zou zijn vermoord, wat hij vreesde.

In de brief en het gesprek komt Dino Soerel ruim aan de orde. Holleeder stelt dat hij en zijn raadsman Franken door Soerels advocaat Bénédicte Ficq zijn 'bedreigd' en onder druk gezet om een valse verklaring af te leggen in het voordeel van Soerel, die toen was verwikkeld in de liquidatiezaak Passage die hem levenslang zou opleveren.

Holleeder zou moeten liegen dat hij onterecht en buiten diens medeweten met Soerels naam had geschermd bij het afpersen van slachtoffers.

Advocaat Nico Meijering van Soerel, kantoorgenoot van Ficq, noemt die bewering belachelijk. Volgens hem is Soerel al jaren 'schijtziek' van Holleeder en diens voortdurende verdraaien van de feiten.

Diepste geheim
Soerel wordt ook vervolgd voor de moord op de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra. Ook in die zaak is dat beweerde driemanschap van Holleeder, Soerel en Hillis cruciaal.

Endstra sprak voor zijn dood uitvoerig en in het diepste geheim met de recherche en vertelde dat de drie hem afpersten. Holleeder zou dat relaas in zijn voordeel hebben verdraaid.

Het is nog onduidelijk of en wanneer Soerel als getuige wordt opgeroepen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden