Dino Soerel moet langer in de cel blijven

De Amsterdamse crimineel Dino Soerel moet vooralsnog in de cel blijven tijdens de behandeling van het hoger beroep in de Passage-zaak. Dat besliste het Amsterdamse Gerechtshof vandaag, nadat het OM om de verlenging van Soerel's hechtenis had gevraagd.

Dino SoerelBeeld Het Parool

Dat betekent dat Soerel in juni 2016 nog niet wordt vrijgelaten als hij zijn oude straf voor een drugszaak heeft uitgezeten. Het Hof is het met het Openbaar Ministerie eens dat er voldoende 'ernstige gronden' zijn om Soerel langer vast te houden. Net als het OM denkt het Hof dat er 'reeël vluchtgevaar' is. Het Hof heeft weinig vertrouwen in de belofte van Soerel, die zei zich beschikbaar te zullen houden voor het proces.

Volgens justitie is Soerel verantwoordelijk voor de liquidaties van kroegbaas Thomas van der Bijl en hasjhandelaar Kees Houtman. Hij heeft dat zelf altijd ontkend. De rechtbank sprak Soerel in 2013 vrij van de moorden, nadat het OM levenslang had geëist. Het OM ging in hoger beroep.

Volgens het OM is er tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep veel nieuw bewijs tegen Soerel ter tafel gekomen. Het nieuwe belastende materiaal bestaat onder meer uit de verklaringen van de tweede kroongetuige in de Passagezaak, Fred Ros. Het Hof besloot vandaag bovendien dat de moeder en de zoon van Fred Ros in de zittingszaal zullen worden gehoord.

Ook vier andere getuigen moeten volgens het OM worden gehoord voordat Soerel vrij mag komen: crimineel Hidr K. en twee zussen en een ex-vriendin van Willem Holleeder kunnen mogelijk verklaren over Soerel's betrokkenheid bij de onderwereldmoorden. Deze getuigenissen zullen door het OM in elk geval worden ingebracht in de zaak tegen Willem Holleeder, die in een aparte rechtszaak voor, onder meer, dezelfde moorden wordt vervolgd.

Vluchtgevaar
In 2012, tijdens de behandeling van de Passagezaak bij de rechtbank, werd de voorlopige hechtenis van Soerel geschorst. Hij kwam toen echter niet op vrije voeten, omdat hij in 2009 onherroepelijk werd veroordeeld in een drugszaak.

In het kader van die straf komt Soerel in aanmerking voor vervroegde vrijlating, in juni 2016. Tijdens het laatste jaar van zijn straf zou Soerel normaalgesproken in aanmerking zijn gekomen voor verlof. Nu blijft hij echter in de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden