Dino Soerel is een grote vis

Dino Soerel, compagnon van Willem Holleeder, is de meest gezochte crimineel van Nederland. Om hem lang te kunnen vastzetten als hij wordt gearresteerd, wil justitie hem bij verstek laten veroordelen in een grote drugszaak.

'Zuil' is de codenaam die justitie gekozen heeft voor het grote onderzoek naar een criminele organisatie die bij tal van drugstransporten sinds de jaren negentig zeer forse ladingen cocaïne, heroïne, xtc en hasj zou hebben rondgestuurd door Europa - niet zelden met Amsterdam en omgeving als middelpunt.

Ver gezocht is de codenaam niet: de groepering zou klassieke, Griekse zuilen hebben gebruikt om drugs in te verstoppen.

Het ging lang goed, getuige de periode van twaalf jaar waarover justitie de drugshandel denkt te kunnen bewijzen, maar nu zijn de hoofdrolspelers toch vol in beeld van de recherche gekomen.

In een eerder proces in het Duitse Essen zijn al enkele verdachten veroordeeld, ook Nederlanders. Nu zet het Nederlandse openbaar ministerie zich ten slotte ook aan de vervolging van de grote vis: Dino Soerel, beweerd rechterhand van Willem Holleeder.

Hij zou in elk geval van 1998 tot 2005 als opdrachtgever en als financier een sleutelrol hebben gespeeld in de organisatie. Bij het heroïnetransport waarbij 75 kilo naar het Engelse Liverpool werd vervoerd, zou Soerel als opdrachtgever en financier nauw hebben samengewerkt met de Brabantse organisator Arno de J.

Dat was het transport waarbij drugs werden verpakt in de Griekse zuilen waarnaar het onderzoek is vernoemd. Het waren aardewerken pilaren, hol van binnen zodat daar de drugs in konden worden verborgen.

Voor de transporten en de opslag van de drugs gebruikte de groep volgens justitie een trits dekmantelfirma's. Centraal in de bewijsconstructie van justitie staat de gewezen transporteur
van de organisatie Gennaro C., die na zijn arrestatie volledig 'is leeggelopen', zoals de recherche het formuleert. Hij heeft als kroongetuige inmiddels open kaart gespeeld en verteld hoe hij en zijn vroegere compagnons al sinds eind jaren negentig zowel hard- als softdrugs exporteerden en importeerden van en naar Nederland.

Vanuit Nederland, vertelde hij, zijn miljoenen pillen naar Spanje, Italië en Engeland vervoerd. Flink wat cocaïne ging van Nederland naar Italië, tonnen hasj werden juist Nederland binnengevoerd, en 75 kilo heroïne werd van Nederland uitgevoerd naar Engeland. Veel transporten gingen ook van Oost- naar West-Europa.

Justitie vindt C.'s verklaringen 'zeer betrouwbaar' en onderbouwt ze met allerhande bewijzen die verder onderzoek inmiddels heeft opgeleverd: verklaringen van andere verdachten en getuigen, een flinke reeks afgeluisterde telefoongesprekken, de huurcontracten van voertuigen die bij de smokkel zijn gebruikt, en in beslag genomen spullen zoals een laptop en een zogeheten palmtop van de inmiddels in Duitsland voor deze zaak veroordeelde Arno de J., bekend in het Amsterdamse milieu. Op de computers die in 2003 in Engeland bij hem in beslag werden genomen, bleek hij een uitvoerige administratie te hebben bijgehouden van drugstransporten.

Justitie put ook uit de gegevens die een eerdere grote drugszaak opleverde: de 'Speed-zaak', waarin de bekende crimineel Greg R. een sleutelrol speelde - maar waarin hij slechts voor een beperkt aantal drugstransporten kon worden veroordeeld.

Tijdens het rechercheonderzoek passeerden wel meer bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld, zoals die van maffiabaas Klaas Bruinsma en drugshandelaar Stanley Kai Esser, die in de beginperiode van de organisatie bij de drugshandel betrokken zouden zijn geweest. Ook Heinekenontvoerder Cor van Hout duikt op, omdat stukken in het grote City Peak-onderzoek naar zijn drugshandel uit de jaren negentig ook nu weer door justitie worden gebruikt.

In de strafzaak tegen Dino Soerel en enkele medeverdachten staan voor 22 en 23 december twee inleidende regiezittingen op de rol, maar Soerels advocaat Bénédicte Ficq kan nog niet op de verdenkingen reageren omdat ze nog geen dossiers heeft ontvangen. Die heeft ze deze week opgevraagd, nadat justitie haar had gemeld dat Soerel officieel als verdachte is aangemerkt. (PAUL VUGTS)

Dino Soerel geldt als de rechterhand van Willem Holleeder (foto). Tijdens het rechercheonderzoek passeerden wel meer bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden