Dino Soerel gearresteerd voor liquidaties Endstra en Mieremet

De Amsterdamse criminelen Dino Soerel (57) en Donald Groen (54) zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij twee geruchtmakende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Paul Vugts
De technische recherchena na de liquidatie van Willem Endstra voor diens kantoor Beeld ANP
De technische recherchena na de liquidatie van Willem Endstra voor diens kantoorBeeld ANP

Het gaat om de moord op de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004) en de liquidatie van crimineel John Mieremet (2005).

Soerel en Groen hebben volgens justitie samen met Willem Holleeder een criminele organisatie gevormd met het (laten) plegen van die liquidaties als oogmerk.

De voor andere liquidaties tot levenslang veroordeelde Amsterdammer Soerel is maandagmorgen in zijn cel geconfronteerd met de nieuwe aanklacht. Hij gaf volgens het Openbaar Ministerie samen met Holleeder de opdrachten voor de moorden op Endstra en Mieremet.

Allicante
De officieel in Almere woonachtige Donald Groen is in Spanje aangehouden in zijn villa nabij Alicante voor de liquidatie van Endstra en het lidmaatschap van de criminele organisatie.

Willem Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Zijn zakenrelatie David Denneboom werd in een been geraakt.

John Mieremet werd op 2 november 2005 vermoord in sekstoeristenoord Pattaya in Thailand, in het kantoor van zijn vakantiepark in aanbouw.

Het Openbaar Ministerie ging er al snel van uit dat Holleeder, Soerel en de in 2011 in de Amsterdamse Watergraafsmeer geliquideerde Stanley Hillis als driemanschap achter die liquidaties zaten, maar bewijs daarvoor ontbrak lange tijd.

Belastende verklaringen
Wel staat Willem Holleeder inmiddels terecht voor het aanjagen van die liquidatie, nadat met name zijn zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog belastende verklaringen tegen hem hadden afgelegd bovenop het bewijs dat de recherche al zag. Ook de kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe spelen een belangrijke rol in zijn proces.

In Holleeders zaak zetten aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher ruim twee weken geleden uitvoerig uiteen waarom zij er van uit gaan dat Holleeder, Soerel en Hillis een driemanschap vormden dat via een tussenlaag van onder anderen Donald Groen twee 'moordcommando's' aanstuurde die liquidaties uitvoerden.

Het gaat om een Amsterdamse groep rond de inmiddels tot levenslang veroordeelde Jesse R. en 'de Groep Alkmaar' bestaande uit met name Turkse-Nederlanderse criminelen plus de Rus Namik Abbasov.

Hersenbloeding
De neven Ali N. en Özgür C. uit die Alkmaarse groep zijn eerder vrijgesproken van het voorbereiden van de liquidatie van Endstra, maar moeten doorvoor in hoger beroep nog opnieuw terechtstaan.

Abbasov heeft Endstra hoogst waarschijnlijk doodgeschoten. Hij werd daarvoor in Polen aangehouden en uitgeleverd, maar stierf in 2012 in zijn cel aan de gevolgen van een hersenbloeding. Kort daarvoor had hij tegen een rechercheur gesproken over de betrokkenheid van Donald Groen bij de liquidatie.

Zowel Ali N. als Namik Abbasov reisde in de dagen rond de liquidatie van John Mieremet voor korte tijd naar Thailand, hetgeen de opsporingsdiensten hoogst verdacht vinden.

Soerel is medio vorig jaar door het gerechtshof tot levenslang veroordeeld voor het samen met Holleeder geven van de opdrachten tot de liquidaties van de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman in november 2005 en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl in april 2006. Hij is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Die zaak loopt nog.

Donald Groen werd jaren geleden vervolgd in een grote afpersingszaak, maar hij kreeg van de rechtbank in 2014 niet de zeven jaar cel die justitie had gevorderd, maar slechts zes maanden voor bijzaken.

Groen had op 21 februari 2011 een afspraak met crimineel Stanley Hillis in de Fizaustraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer toen onbekenden Hillis in zijn auto doodschoten - net voordat Groen arriveerde.

Verhoor
Advocaat Nico Meijering van zowel Soerel als Groen laat weten dat hij het 'betreurt' dat de media eerder zijn geïnformeerd over de reden van de arrestaties dan zijn cliënten. Soerel en hij hebben aangedrongen op een verhoor, maar daar was de recherche nog niet klaar voor.

Soerel heeft volgens Meijering te horen gekregen dat de verklaringen van de 'anonieme bedreigde getuige' Q5 en de vorig jaar overleden Turks-Nederlandse drugshandelaar Hidir Korkmaz de basis onder de verdenkingen vormen. Meijering: "Oude wijn uit de zaak Passage (waarin Soerel levenslang kreeg) in nieuwe zakken die de nieuwe aanhouding niet zou mogen rechtvaardigen."

Lees ook: Proces Holleeder gaat cruciale fase in

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden