Aldus

Diner waarbij gasten stukjes mens eten: 'Best eng'

Willem Velthoven (61) organiseert in zijn kunstinstelling Mediamatic een diner waarbij zijn gasten stukjes mens eten. Moeten we ons zorgen maken?

Tom Grosfeld
Willem Velthoven organiseert een diner waarbij zijn gasten stukjes mens eten. Beeld Shutterstock
Willem Velthoven organiseert een diner waarbij zijn gasten stukjes mens eten.Beeld Shutterstock

Hoe kwam u in vredesnaam op dit idee?
"Een van onze kunstenaars maakte vorig jaar bloedworst van eigen bloed. Het smaakte niet, want ze kon niet koken. We dachten: als we dat overdoen met hulp van een chef-kok?"

Jullie gaan dus aan de bloedworst?
"Nee, de chef-kok maakt een zevengangenmenu met gerechten die ­gecombineerd kunnen worden met bloed. De gasten nemen hun bloed af met een spuitje en vullen er drie buisjes mee. Dat voegen ze bij hun eten."

En als gasten bang voor naalden zijn?
"Dan kunnen ze het bloed van anderen eten, hun partner bijvoorbeeld. Dat stimuleren wij niet, maar we houden het ook niet tegen. We serveren daarnaast uiensoep gerookt op mensenhaar en gerechten met geraspte eelt. Als afsluiter maakt de chef een kleverig snoepje waarmee je je arm kunt harsen. Van dat suikertje, verweven met je lichaamshaar, kneed je een lepeltje waarmee je je toetje oppeuzelt. Kortom: voor ieder wat wils."

Waarom?
"We staan ver af van wat het inhoudt andere wezens te eten. Tijdens het ­diner wil ik mensen laten nadenken over de vraag waarom het weerstand opwekt stukjes mens te eten. Is het raar een overwonnen vijand te verorberen als overwinningsmaal? Waarom eten we onze geliefde niet op na het sterven? Waarom geen mensen en wel varkens? Het is meer dan sensatiebeluste griezelbelangstelling."

Schuift u zelf ook aan?
"Absoluut. Ik weet hoe bloed proeft, iedereen snijdt zich weleens in zijn vinger en stopt 'm dan in zijn mond. Nu ga je bewust proeven, nadenken over de smaak. Het is best eng, maar onze chef is weergaloos. Bovendien: je moet je grenzen blijven verleggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden