PlusColumn

Dilemma Groot Wassink: is er begrip voor de 24-uursopvang?

null Beeld Steen
Beeld Steen

Met veel ­gemak heeft ­wethouder ­Rutger Groot ­Wassink de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers door de gemeenteraad geloodst.

Het is zoals Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) deze week een beetje moedeloos zei: 'De oppositie heeft zich neer te leggen bij de realiteit.' En die is dat progressieve partijen hier de dienst uitmaken.

En dus gaat Amsterdam onderdak bieden aan uitgeprocedeerden. Dat doet de stad al met de bed-bad-broodvoorziening, waar de bewoners alleen mogen slapen.

Het verschil is dat ze in de 24-uurs­opvang ook overdag binnen ­mogen blijven om te werken aan hun toekomst; een uiterste ­poging om hier te blijven of terug te gaan naar land van herkomst.

Met deze 24-uursopvang haalt Groot Wassink een belangrijk punt binnen voor de progressieve partijen. Als raadslid van GroenLinks pleitte hij hier al voor, met steun van met name D66. Logisch dus dat deze partijen hier werk van maken, nu ze samen in het college zitten.

Dat Groot Wassink ook een ­akkoord heeft bereikt met VVD-staatssecretaris Mark Harbers toont aan dat het progressieve gemeentebestuur best zaken kan doen met het conservatieve kabinet.

Maar Groot Wassink is er nog niet. Het moeilijkste moet ­eigenlijk nog komen. Een dezer dagen maakt hij bekend waar in de stad plek moet worden ­gemaakt voor deze 24-uurs­opvang.

"Elk stadsdeel zal zijn deel moeten dragen," zei hij donderdag tegen de raad. Komende week zal hij de stadsdeelbesturen en buurtbewoners inlichten.

Ondertussen proberen tegenstanders het verzet in de buurten aan te wakkeren door mogelijke locaties rond te bazuinen. In Buitenveldert zijn de eerste protesten al gehoord.

Doordat de lijst van mogelijke locaties al is uitgelekt, staat Groot Wassink 0-1 achter. Bewoners krijgen het gevoel dat ze niets meer kunnen inbrengen.

De komende weken zal de ­wethouder dit gevoel moeten wegnemen, maar dat is een ­lastige missie. Hij staat voor een dilemma.

Groot Wassink heeft de mond vol van inspraak, maar wil evenmin dat buurtbewoners de komst van een 24-uursopvang kunnen blokkeren.

"We hebben een hoger doel te dienen, het algemeen belang," zei hij daarover. "We nemen alle signalen tot ons, maar ik ben aangesteld om besluiten te ­nemen en dat zal ik doen."

Dat hij de buurt van tevoren informeert is chic. Toen de stad in 2015 noodopvang regelde voor Syrische vluchtelingen, ging dat zonder inspraak.

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Maar het risico dat Groot Wassink neemt, is dat omwonenden het gevoel krijgen dat ze weliswaar hun zegje mogen doen, maar dat niemand luistert. Schijn­inspraak dus.

De wethouder zal hopen dat Amsterdam de uitgeprocedeerden net zo hartelijk zal verwelkomen als de Syriërs in 2015. Terwijl in andere gemeenten veel protest was tegen de komst van deze vluchtelingen, verliep de opvang in Amsterdam vrijwel zonder protest.

Maar nu gaat het om een andere groep. Syriërs ontvluchtten destijds een oorlog en Amsterdammers konden op tv zien hoe gruwelijk die was.

De 24-uursopvang is voor mensen die van de rechter weer terug moeten. Zal Amsterdam net zo begripvol zijn als deze mensen in de buurt neerstrijken?

Het gevaar van 'hogere doelen', zoals GroenLinks die stelt, is dat Amsterdammers het al­gemeen belang hiervan niet voelen. Die willen liever dat het gemeentebestuur zich richt op praktische zaken, zoals de ­woningnood of het vuil op straat.

Deze week toonden de bewoners van Kadoelen hoe ­effectief goed georganiseerd protest kan zijn. Ze proberen de komst van stadsnomaden in hun buurt ­tegen te houden en kregen burgemeester Halsema zo ver dat zij een uiterste poging waagt.

Nu zijn beide dossiers niet ­zomaar met elkaar te vergelijken, maar Groot Wassink is ­gewaarschuwd.

null Beeld Steen
Beeld Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden