PlusAchtergrond

Dilani Butink sleept staat voor de rechter wegens ‘gesjoemel bij adoptie’

Dilani Butink, geboren in Sri Lanka, heeft de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd vanwege gesjoemel bij haar adoptie. ‘Ik wil erkenning van de misstanden.’

Dilani Butink: ‘Van wie heb ik deze neus, ogen, karaktertrek? Dat ik niks weet, zit me vaak in de weg.’   Beeld ANP
Dilani Butink: ‘Van wie heb ik deze neus, ogen, karaktertrek? Dat ik niks weet, zit me vaak in de weg.’Beeld ANP

Dilani Butink (28) had in de rechtszaal graag een zelfgemaakt filmpje laten zien met foto’s van 29 andere geadopteerden uit verschillende landen. Het zijn lotgenoten die haar steunen of die, net als de geboren Sri Lankaanse, niet weten wie hun biologische ouders zijn, omdat er mogelijk gesjoemeld is bij hun adoptie. Het verhaal van Dilani is ook hún verhaal. “Ik wil iedereen een stem geven en laten zien dat dit groter is dan ikzelf,” aldus Dilani tegen de rechtbank in Den Haag.

Butink vindt dat de Nederlandse staat en stichting Kind en Toekomst, die haar adoptie in 1992 regelde, ernstige fouten hebben gemaakt. Het bemiddelingsbureau onderzocht niet of de gegevens van de biologische ouders klopten en of ze haar vrijwillig ter adoptie hadden afgestaan. De staat verzuimde te controleren of de stichting aan de eisen van de Nederlandse adoptiewet voldeed. Haar recht op familie­leven, identiteit en persoonlijkheid is daarmee geschonden.

De adoptieouders van Dilani Butink reisden eind 1991 naar Sri Lanka voor een adoptiekind. Ze zouden eigenlijk een ander kind krijgen – dat meisje verzorgden ze een week, tot de familie haar opeiste. Ze bleek niet ter adoptie te zijn afgestaan. Stichting Kind en Toekomst stelde de wensouders gerust. Het zou snel worden opgelost. Een week later kregen ze Dilani in de armen gedrukt, een pasgeboren baby. Begin maart 1992 kwam ze naar Nederland.

Vervalste papieren

De geboorte van Dilani staat in Sri Lanka nergens geregistreerd. Uit onderzoek blijkt dat de handtekening van de biologische moeder op de geboorteakte en die op de afstandsverklaring niet overeenkomen. Volgens Butink zijn haar geboortepapieren vervalst. Daardoor kan zij haar biologische ouders niet opsporen. “Ik wil erkenning van de misstanden.”

De individuele zaak van Butink kan volgens haar advocaat Lisa-Marie Komp niet los worden gezien van de context. In de jaren 80 steeg het aantal buitenlandse adopties explosief. Media maakten melding van dubieuze bemiddelingsbureaus, illegale adopties – soms met medewerking van Nederlandse ambtenaren – en kinderhandel. Een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra onderzoekt momenteel de rol van de overheid bij buitenlandse adopties tussen 1967 en 1998.

Komp zegt dat in die tijd niemand rekening hield met de belangen van geadopteerden. Geld verdienen en zakendoen stonden centraal. “Het was business. Van zorgvuldig en behoorlijk toezicht was geen sprake. De staat heeft bevorderd dat misstanden bleven bestaan. Dilani is verruild en verhandeld als een product.”

Dna-databank

De Nederlandse staat en stichting Kind en Toekomst beroepen zich op verjaring. De staat vindt dat misstanden in de procedure moeten worden toegerekend aan de Sri Lankaanse autoriteiten. “De Nederlandse overheid heeft daar geen zicht op en draagt geen verantwoordelijkheid.”

Kind en Toekomst zegt dat de documenten van de Sri Lankaanse autoriteiten geen twijfels opriepen. Bovendien zijn de geboorteakte en ­afstandsverklaring zowel in Nederland als in Sri Lanka door de kinderbescherming en rechters goedgekeurd.

Bertie Treur, oprichter en toenmalig directeur van het bemiddelingsbureau, ontkent dat ze van de fraude wist. “Ik herken me niet in de verwijten. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik bezig was voor de kinderen. Ik dacht zorgvuldig te hebben gehandeld.”

Butink wil dat de staat een schadevergoeding betaalt en een dna-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka. Het filmpje staat de rechtbank niet toe, omdat het een individuele zaak is.

“Ik wil dat mensen begrijpen dat dit belangrijk voor me is. Van wie heb ik deze neus, ogen, karaktertrek? Dat ik niks weet, zit me vaak in de weg. Ik heb een fijne band met mijn adoptie­ouders, maar dat mag niet als excuus worden gebruikt om niet te mogen weten waar ik vandaan kom.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden