Art Rooijakkers. Beeld Artur Krynicki.
Art Rooijakkers.Beeld Artur Krynicki.

Dikke dochters? Stop met kindermarketing voor voedsel

PlusArt Rooijakkers

De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven er straks uit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: worden mijn dochters te dik?

In de kersttijd moet ik altijd aan mijn Brabantse omaatje denken. Haar begroeting voor iedereen met een BMI onder 30 was ‘wa bende toch mager’, om vervolgens de hele middag kaas en worst – ‘iets hartelijks’, nog steeds mijn favoriete Brabantse verhaspeling – aan te bieden. Ze is niet meer onder ons, maar mijn oma zou de recente CBS-gezondheidsenquête waarschijnlijk als een van de weinigen met enthousiasme hebben ontvangen. We worden zwaarder en langer en overgewicht is de norm geworden in ons land; meer dan de helft van de Nederlanders is inmiddels te zwaar. Hoe ziet de toekomst eruit op dit vlak? Worden mijn dochters te dik?

“Als er niets verandert, weten we dat in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht heeft. Zo bezien is de kans dat je dochters overgewicht krijgen groter dan dat ze dit niet krijgen,” zegt Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas bij het Erasmus MC.

“We weten dat we elk jaar een halve kilo aankomen,” voegt lector Peter Weijs, hoogleraar voeding en beweging aan de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC, daaraan toe. “Dat is een gemiddelde; er zijn te veel mensen die sterk aankomen en dat heeft al vrij snel gevolgen. Voor je gewrichten, mobiliteit, suikerziekte type 2, ontstekingen, hart- en vaatziekten, vele soorten van kanker, depressie; het scala aan gevolgen is enorm.”

Volgens Van Rossum is deze epidemie te lijf te gaan met preventie en behandeling.

Erasmus MC behandelt als een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen mensen met twee antiobesitasmedicijnen, waarvan er een, simpel gezegd, het effect van een maagverkleining nabootst. Ze ziet dit als een mooie aanvulling op de behandelmogelijkheden van obesitas, al worden deze medicijnen niet vergoed.

“Tegen de tijd dat je dochters volwassen zijn, hebben we nog effectievere middelen, een cocktail van medicijnen die niet alleen de eetlust remmen, maar ook de verbranding omhoog gooien. Wel wil ik er nadrukkelijk bij zeggen dat we dit pas toepassen als een intensieve leefstijlinterventie onvoldoende of geen gewichtsverlies heeft opgeleverd, want een gezonde leefstijl blijft de hoeksteen.”

Weijs benadrukt dat we het vooral van preventie moeten hebben: “We leven in een obesogene omgeving; alles nodigt uit om te snacken, snoepen, graaien en niet te bewegen.”

Verandering begint volgens hem met het aanpakken van kindermarketing voor voedsel. Net als Van Rossum pleit hij voor een suikertaks: “Want wat kost een fles cola nou helemaal?”

Intussen zijn de zorgen over mijn dochters verschoven naar mijn eigen lijf. Hoe voorkom ik eigenlijk dat hun vader jaar na jaar in omvang toeneemt? Internist Van Rossum tipt: “Zorg dat je voldoende beweegt, ontspant en slaapt. Gebruik zoveel mogelijk gezonde onbewerkte producten, dan is de kans dat je je overeet aanzienlijk kleiner. Soms werken ook kleinere trucjes, zoals niet een heerlijk geurende pan op tafel laten staan, maar in de keuken afgepaste porties opscheppen. Dit voorkomt dat je hongerhormonen onnodig actief blijven en je nog een keer extra opschept.”

Vooruit dan maar. Gelukkig hoeft mijn omaa­tje dit allemaal niet meer mee te maken. Want geen pan op tafel? Da’s kei niet hartelijk.

Voor deze rubriek werkt Art Rooijakkers ­samen met studenten (Condor) van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden