'Dikke baby's zijn niet schattig'

Kinderen met overgewicht en obesitas zijn vaak als baby en peuter ook al te dik. Het is belangrijk dat in de jeugdgezondheidszorg het bij kinderen tussen 0 en 2 jaar al geconstateerd wordt als ze te dik dreigen te worden, op die manier wordt erger voorkomen.

ANP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dat staat in de nieuwe Richtlijn Overgewicht Jeugdgezondheidszorg die donderdag gepresenteerd wordt tijdens het congres Kinderobesitas 2012.

Het afgelopen decennium zijn kinderen veel zwaarder geworden. Zowel het aantal kinderen met overgewicht als met obesitas is toegenomen. In 1997 was 9 procent van de jongens en 12 procent van de meisjes te dik. In 2009 was dat respectievelijk 13 procent en 15 procent. Bijna een procent van de jongens had in 1997 obesitas, 12 jaar later was dat 1,8 procent. Bij de meisjes steeg het aantal van 1,6 procent naar 2,2 procent.

Aanwijzingen
'We denken dat het aantal de volgende generatie minder zal worden. Het is nog niet feitelijk aangetoond, maar de aanwijzingen zijn er wel al,' aldus hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing van het VUMC in Amsterdam.

Dat komt volgens de hoogleraar onder meer doordat er meer op gelet wordt en het onderwerp beter bespreekbaar is geworden. 'Daarom is het nu nog belangrijker dat we de aandacht niet laten verslappen. Als kinderen voor hun 2e jaar al te dik zijn, blijven ze dat geregeld. We moeten af van het beeld dat dikke baby's er zo schattig uitzien.'

Een aantal 'gedragsveranderingen' die doorgevoerd moeten worden, is volgens Harasing om baby's geen zogenaamde pyjamapapjes - snacks vol suiker en zoetstof te geven. Ook is het beter om de peuter zelf te laten kruipen of lopen in plaats van hem of haar in de buggy rond te rijden.

De richtlijn is bedoeld voor mensen in de jeugdgezondheidszorg zowel lokaal als nationaal. Hiermee moet het eenvoudiger worden om tot een onderlinge afstemming te komen over preventie, signalering, verwijzing en behandeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden