Dijsselbloem: zorg mijden is wél een probleem

Oplopende kosten voor de zorg zijn er wel degelijk debet aan dat mensen een bezoek aan een arts uitstellen of hun pillen niet slikken. 'Zorg mijden is een probleem,' zei PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vanmiddag tijdens het nationale zorgdebat in Carré.

Dijsselbloem (rechts) vindt dat het eigen risico moet worden afgeschaft Beeld anp
Dijsselbloem (rechts) vindt dat het eigen risico moet worden afgeschaftBeeld anp

De uitspraak is opvallend omdat VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers tot dusver heeft volgehouden dat er geen bewijs is dat een oplopend eigen risico er voor zorgt dat minder gefortuneerden de dokter mijden.

Dat het kabinet bij monde van Dijsselbloem nu een ander geluid laat horen, ontging de andere deelnemers niet. "Ik ben blij dat het kabinet nu ook inziet dat zorgmijden wel degelijk een probleem is," zei ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Collega's van oppositiepartijen reageerden instemmend.

Volgens Dijsselbloem, die namens de PvdA sprak, moet het eigen risico in de zorg worden afgeschaft. De kosten daarvan, een slordige vier miljard euro, moeten uit de belastingen worden betaald, zei hij. Ook SP en GroenLinks willen dat het eigen risico wordt afgeschaft. Het CDA is voor een verlaging.

Scherp
Twee lijsttrekkers gebruikten het zorgdebat om alvast warm te draaien voor de grote televisiedebatten later deze campagne: Jesse Klaver (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP). Dijsselbloem reageerde scherp op het voornemen van GroenLinks om de zorgtoeslag helemaal af te schaffen en de zorgpremies via de belastingen inkomensafhankelijk te maken.

Carla Dik-Faber Beeld ANP
Carla Dik-FaberBeeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De PvdA deed eerder een soortgelijk voorstel, maar lijkt daar nu van terug te komen. Dijsselbloem: "Technocratisch kan ik het begrijpen, maar pas op dat je niet voor onzekerheid zorgt." Volgens Klaver is zijn plan goed doordacht en zullen vooral de laagste inkomens profiteren. PvdA en GroenLinks namen beide opnieuw afstand van het Nationaal Zorgfonds dat de SP wil oprichten. "Dat duurt tien jaar en kost vele miljarden," zei Klaver.

Bureaucratie
Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is zo'n stelselwijziging echter noodzakelijk om de bureaucratie en controledruk van zorgverzekeraars te doorbreken. De deelnemende partijen - de PVV was niet op de uitnodiging ingegaan - waren het onderling eens dat de Nederlandse gezondheidszorg een dikke voldoende scoort, al bleken coalitiepartners VVD en PvdA meer tevreden dan de oppositiepartijen.

Klaver kreeg de VVD op zijn dak toen hij betoogde dat er op de ziekenhuizen nog makkelijk drie miljard euro te besparen valt, onder meer door medicijnen gezamenlijk in te kopen en medisch specialisten in dienst te nemen. "Je moet niet zo makkelijk met miljarden strooien, de zorg is complex," beet VVD-Kamerlid Arno Rutte Klaver toe.

Roken
In het debat bleek verder veel steun om roken verder aan banden te leggen, dit tot teveredenheid van de met zorgprofessionals gevulde zaal. De PvdA heeft amper iets over tabaksbeleid opgenomen in het verkiezingsprogramma, maar Dijsselbloem zei zich als ex-roker zich ervoor in te zullen spannen dat zijn partij accijnsverhogingen steunt en dat het aantal verkooppunten wordt verminderd.

Alleen VVD en 50Plus zien dat niet zitten en vinden dat eerst maar eens de verhoogde leeftijdsgrenzen voor de verkoop van tabak goed worden gehandhaafd.

Arno Rutte Beeld anp
Arno RutteBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden