Dijsselbloem ziet ruimte voor zorggeld en lastenverlichting

Er is nog ruimte op de begroting om te besteden aan lastenverlichting of aan extra budget voor de zorg. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat vandaag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ. Hoeveel geld er is, wilde hij niet zeggen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord op zijn ministerie.Beeld anp

Dijsselbloem is nog steeds niet klaar met zijn rondje langs de departementen waar hij hoort welke mee- en tegenvallers de ministers hebben. Dit jaar zijn er duidelijk meer meevallers dan tegenvallers. Die kun je bijvoorbeeld inzetten voor lastenverlichting, waar volgens Dijsselbloem 'veel voor te zeggen' is, maar ook voor extra geld voor bijvoorbeeld de zorg.

Begrotingsonderhandelignen vanavond verder
De zorgwoordvoerders van de regeringspartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP praten vanavond verder over de invulling van de extra bijdrage voor de zorg.

Kabinet, coalitie en de drie oppositiefracties werden het maandagavond eens over de 'contouren' van het pakket, zonder details te noemen en aan te geven om hoeveel geld het gaat. 'Wij werken het verder uit', zei PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk.

Het wetsvoorstel langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn wordt volgende week in de Tweede Kamer behandeld. Het kabinet wil (delen van de) ouderen- en jeugdzorg overhevelen naar gemeenten. De vijfpartijen zoeken naar geld om die overheveling te verzachten.

'Ingewikkelde materie'
Volgens Vera Bergkamp van D66 hebben de partijen het financiële kader doorgenomen en gaan ze het nu rustig aan doen, omdat het om ingewikkelde materie en een grote hervorming in de gezondheidszorg gaat.
Carla-Dik Faber van de ChristenUnie sprak van een goed en constructief gesprek.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom suggereerde gisteravond dat er structureel meer geld komt voor de zorg. Maar het is nog altijd niet duidelijk of dat het geval is. Niemand wil daar tot nu toe iets over zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden