Dijsselbloem wordt strenger voor NS

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaat zich als houder van alle aandelen NS een stuk strenger opstellen in de richting van de directie van de Nederlandse Spoorwegen. Hij maakte dat duidelijk in zijn wekelijks gesprek bij RTLZ.

null Beeld epa
Beeld epa

Dijsselbloem sprak over het gesprek dat hij maandagmiddag had met NS-topman Bert Meerstadt. Dijsselbloem zei dat hij niet meer 'achteraf' van belangrijke beslissing van de NS wil horen. 'Die volgorde draaien we om. De aandeelhouder moet veel vroeger door de NS geconsulteerd worden en ik ga er zelf op letten dat dat gebeurt.' Dijsselbloem zei dat hij er zeer aan hecht dat hij als enige aandeelhouder van NS 'mee aan het stuur zit' bij ingrijpende beslissingen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld liet de Kamer vandaag tijdens het Vragenuurtje weten dat het Rijk, als enige aandeelhouder, al voor maandag bekend was met het voornemen van de NS om uit het Fyra-project te stappen. De staatssecretaris zei dat de NS de aandeelhouder donderdag al had geïnformeerd met het voornemen om net als de Belgen de stekker uit de Fyra te trekken.

Tijdens het debat benadrukte Mansveld dat zij de Kamer 'volledig en juist' wil informeren. Ze wil eerst de uitkomsten van de rapporten van de NS en de Belgische collega's afwachten voordat het kabinet een definitief besluit over de Fyra neemt.

Ook Dijsselbloem maakte duidelijk dat hij zich niet laat opjagen over de toekomst van de hogesnelheidslijn. Waar nu alleen de technische mankementen duidelijk zijn, wil Dijsselbloem ook precies alle juridische en financiële gevolgen in kaart gebracht hebben. Dat er rechtszaken gaan komen, kun je op je vingers natellen,' zei Dijsselbloem.

Hoe groot de tegenvaller van het Fyra-debacle is voor de Nederlandse staat, kon Dijsselbloem nog niet zeggen. De tegenvaller zoveel mogelijk beperken is zijn prioriteit. Maar dat die in de miljoenen loopt is volgens hem een voorzichtige schatting. Hij hoopt dat het kabinet vrijdag kan besluiten over de Fyra.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden